Wykonanie
Pierwsze wzmianki na temat
cebularzy sięgają XIX stulecia. Jako pierwsi zaczęli je wypiekać Żydzi z lubelskiego Starego Miasta. Szybko podbiły one jednak całą Lubelszczyznę.W 2007 roku zostały wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych. Od sierpnia 2014 są chronione prawem Unii Europejskiej jako Produkt Regionalny.Nie wiem
czemu tak długo odkładałam przygotowanie tych przepysznych
bułek. Złociste, chrupiące z wierzchu i pulchne w środku ciasto i obłędny słodko (od
cebuli)-słony (od
soli) smak nadzienia. Do tego ten powalający zapach.CEBULARZESkładniki (12 sztuk):farsz3 średnie
cebule3 łyżki
maku2 łyżki
oleju1 łyżeczka
soliciasto25 g
drożdży świeżych1 łyżka
cukru3/4 szklanki
mleka500 g
mąki pszennej1 łyżeczka
soli1
jajko2 łyżki
masłaponadto (do posmarowania)1
żółtko1 łyżka
mlekaDzień wcześniej przygotowujemy farsz.
Cebule obieramy i kroimy w grubą kostkę. W garnku zagotowujemy
wodę. Wrzucamy do niej
cebulę i obgotowujemy 2-3 minuty. Odcedzamy ją i jeszcze gorącą mieszamy z
makiem,
solą i
olejem. Nadzienie studzimy, przekładamy do miseczki, owijamy szczelnie folią i odstawiamy na noc do lodówki.W dniu pieczenia przygotowujemy ciasto.
Drożdże ucieramy z
cukrem. Gdy się rozpuszczą dodajemy do nich letnie
mleko. Odstawiamy rozczyn na 10 minut w ciepłe miejsce.Do dużej miski przesiewamy
mąkę. Dodajemy do niej
sól,
jajko, rozpuszczone
masło oraz aktywne
drożdże. Zarabiamy gładkie i jednolite ciasto. Gotowe przekładamy do natłuszczonej miski, przykrywamy szmatką i odstawiamy na 40 minut w zacienione, ciepłe miejsce.Po upływie wyznaczonego czasu przekładamy ciasto na stolnicę. Dzielimy je na 12 części. Z każdej formujemy kulę i rozwałkowujemy ją na placek o średnicy około 12 cm.Za pomocą szklanki robimy w centrum każdej
bułki wgłębienie, które wypełniamy farszem. Cebularze odstawiamy na 15 minut do napuszenia.W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180*C.
Bułki układamy na blaszce wyłożonej pergaminem. Brzegi każdej smarujemy
żółtkiem rozkłóconym z
mlekiem. Pieczemy cebularze około 20 minut na złoty kolor.