Wykonanie
Sezon na
drożdżowe ciasto nigdy nie mija, zwłaszcza, jak zbliża się lato i ogromny wybór sezonowych
owoców. To wyjątkowe ciasto, które kocha dotyk dłoni i potrzebuje kilka godzin na spokojne wyrastanie.
Ciasto drożdżowe po prostu nie lubi pośpiechu.
5 szklanek
mąki pszennej (około 75 dag)1
jajo3-4
żółtka (ilość
żółtek można zwiększyć)80-100 g
masła50 ml
olejuokoło 6-7 dag świeżych
drożdżyokoło 3/4 lub więcej szklanki
cukruokoło 270 ml ciepłego
mleka (trochę więcej ponad szklankę)aromatszczypta
soliPrzygotowanie1.
Mąkę mieszam ze szczyptą
soli. Robię po środku dołek. Wsypuję pokruszone
drożdże . Posypuję je 2 łyżeczkami
cukru i polewam połową szklanki
mleka. Czekam aż
drożdże zaczną pracować, skutkiem czego pojawi się wkrótce na zaczynie
drożdżowym charakterystyczna pianka.
2.
Masło podgrzewam w rondlu tylko do rozpuszczenia. Dodaję do niego
olej i mieszam.3.
Jajo,
żółtka,
cukier, aromat krótko mieszam z pozostałym ciepłym
mlekiem.
Cukier powinien się rozpuścić. Wlewam do misy z
mąką i zaczynem. Wyrabiam składniki do połączenia. Na końcu dodaję ciepły tłuszcz(temperatura maks. do 37 stopni C). Od tego momentu ciasto wyrabiam około 4 minut aż poczuję, że ciasto zaczyna odstawać od dłoni. Można to zrobić robotem. Od
łopatek ciasto również powinno bez problemu odchodzić, jeśli jest dobrze wyrobione.4. Przykrywam ciasto ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na godzinę, dwie a jak na dłużej to jeszcze lepiej.
5. Przed formowaniem drożdżówek lub rogalików, czy placka na roladę, ciasto po wyrośnięciu trzeba krótko przerobić i podzielić na porcje wygodne do przygotowania rolad, drożdżówek, jagodzianek, czy innych wypieków. Podczas wałkowania robię krótkie przerwy, ciasto lepiej się formuje. W razie potrzeby przesypuję niewielką ilością
mąki, której nadmiar, może utrudniać zalepianie, na przykład pączków z piekarnika . Rolady przełożone
makiem piekę około 45 minut w temperaturze 180 stopni C. a drożdżówki około 18 minut w temperaturze 185 stopni C.Życzę wspaniałych wypieków.Pozdrawiam Weronika