ßßß Cookit - przepis na KURCZAK Z CZERWONĄ SOCZEWICĄ

KURCZAK Z CZERWONĄ SOCZEWICĄ

nazwa

Wykonanie

Curry DHANSAK
to danie z kuchni indyjskiej.
Tradycyjne powinno zawierać soczewicę.
Składniki:
1 szklanka czerwonej / zielonej soczewicy
2-3 szklanki bulionu z kurczaka
kawałki z kurczaka np.filety
puszka pokrojonych pomidorów z puszki
1 łyżeczka zmielonego kminku
1 łyżeczka kminku w ziarnach
1 łyżeczka zmielonej kolendry
1/4 łyżeczki soli
pół łyżeczki kurkumy
łyżeczka czerwonej pasty curry
kawałek około 2-3 cm kawałka świeżego korzenia imbiru
1 świeże/sproszkowane zielone chili ( ja dodałam sproszkowane )
łyżka oleju do smażenia
świeża kolendra do posypania
1 cebula
3-4 ząbki czosnku
ryż do podania
Soczewicę wypłukałam zimną wodą.
Przełożyłam ją do garnka i zalałam bulionem.
Zagotowałam, przykryłam i gotowałam na wolnym ogniu przez 15-20 minut.
Odstawiłam.
W rondlu rozgrzałam olej i przez dwie minuty smażyłam nasiona kminku.
Jeśli macie w swoich zapasach możecie na tym etapie dodać 2 liście curry.
Dorzuciłam posiekaną cebulę, starte ząbki czosnku i starty imbir.
Wsypałam zmielony kminek i zmieloną kolendrę.
Posoliłam, dodałam sproszkowane chili,pastę curry i kurkumę.
Smażyłam wszystko przez około 5 minut.
Do przypraw włożyłam pokrojone kawałki piersi kurczaka.
Chwilkę je podsmażyłam, ale naprawdę krótko,żeby nie były suche.
Wlałam pomidory, przykryłam i gotowałam przez około 10-15 minut.
Dodałam soczewicę z bulionem i jeśli macie świeżą, posiekaną kolendrę.
Trzymałam na ogniu przez jakieś 10 minut, aż mięso zmięknie.
Można podawać z białym lub żółtym ryżem.
Smacznego!
Źródło:http://potrawyregionalne.blogspot.com/2013/02/kurczak-z-czerwona-soczewica.html