Wykonanie
Salsa z pieczonego
bakłażana,duszonych
pomidorówz dodatkiem
czosnku i świeżej
bazylii.Idealna do zapiekanek, lekka, zdrowa i pyszna.Składniki:
bakłażanjeden duży lub dwa,trzy małe
pomidorydwa ząbki
czosnkugarść świeżych listków
bazyliioreganosólczarny świeżo zmielony
czarny pieprzolej do smażeniagrzanki
Bakłażana obrałam ze skórki.Pokroiłam na plasterki.Posoliłam i odstawiłam aż oddał sok.Przy użyciu ręczników papierowych-
wytarłam jego nadmiar.
Podsmażyłam go na patelni na złoty kolor.
Pomidory obrałam ze skórki.Pokroiłam w kostkę i smażyłam na
oleju na patelni.
Dodałam
przyprawy,starte ząbki
czosnku i dusiłam aż nadmiar sosu odparował.
Usmażone plasterki
bakłażana pokroiłam na mniejsze części idodałam do
pomidorów.
Z mojego pięknego krzaczka
bazylii urwałam listki.
Pokroiłam je i dodałam do sosu.
Wszystko wymieszałam i doprawiłam do smaku.Można użyć blendera i wszystko zmiksować.
Pozostało już tylko przygotować grzanki z
bułki iposmarować je naszą salsą.Smacznego!