ßßß Cookit - przepis na Oberżyna z piekarnika (szybkie danie)

Oberżyna z piekarnika (szybkie danie)

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam dania, którymi podczas gotowania nie trzeba się opiekować. Przygotowanie zajmuje ok. 10 minut, potem na pół godziny do piekarnika z nastawioną funkcją alarmu (koniecznie) i pięknie jest... Ja w tym czasie mogę zająć się czymś innym, np. pisaniem bloga.
Wyobraźcie sobie przyjaciele dzwonią, że są akurat w pobliżu i wpadną do was
za pół godziny na lampkę wina. Co was ogarnia? Panika. Ale nie musicie się denerwować, przygotowujecie takie szybkie danie piekarnikowe, mąż rozpala grilla, a wy w tym czasie robicie jeszcze szybki deser i poprawiacie makijaż. Goście wchodzą, zapach dania wypełnia już smakowicie waszą kuchnie,
wy uśmiechnięci i odprężeni, goście zachwyceni...
Zaprezentuję wam w przyszłości kilka takich dań, na wszelki wypadek, aby nikt nigdy nie dał się zaskoczyć. Szybkie ciasta też będą, ale wszystko po kolei.
1 duża oberżyna
2 duże pomidory
1 mała puszeczka przecieru pomidorowego
ząbek czosnku
trochę oleju
sól
oregano
pesto
Pokroić oberżynę na grube, okrągłe plastry (ok. 1 cm), ułożyć je na blaszce, polać plastry olejem za pomocą łyżki, posmarować grubo przecierem pomidorowym wymieszanym z rozgniecionym czosnkiem. Na każdy z plastrów położyć gruby plaster pomidora (ok. 1 cm), posypać oregano, posolić i na każdy plaster pomidora umieścić kleks pesto. Gotowe.
Teraz piec przez ok. pół godziny w piekarniku w temperaturze 220 ˚C. Piekarnik możecie już na samym początku przygotowania włączyć,
żeby był dobrze rozgrzany.
Ta porcja może dla 4 osób nie wystarczyć, można po prostu podwoić ilość składników, wtedy wystarczy spokojnie.
To tyle, potem polewacie jednym z tych moich słynnych sosów do sałatek, podajecie np. z bagietką...
No, to ja muszę lecieć, bo moje oberżyny są gotowe :-)
A co z tymi gośćmi, utknęli w korku i spóźnią się? Nic strasznego, takie rzeczy smakują również na zimno.
Źródło:http://veggieola.blogspot.com/2011/09/uwielbiam-dania-ktorymi-podczas.html