Wykonanie
Uwielbiam dania, którymi podczas gotowania nie trzeba się opiekować. Przygotowanie zajmuje ok. 10 minut,
potem na pół godziny do piekarnika z nastawioną funkcją alarmu (koniecznie) i pięknie jest... Ja w tym czasie
mogę zająć się czymś innym, np. pisaniem bloga.Wyobraźcie sobie przyjaciele dzwonią, że są akurat w pobliżu i wpadną do wasza pół godziny na lampkę
wina. Co was ogarnia? Panika. Ale nie musicie się denerwować, przygotowujecie takie szybkie danie piekarnikowe, mąż rozpala grilla, a wy w tym czasie robicie jeszcze szybki deser i poprawiacie makijaż. Goście wchodzą, zapach dania wypełnia już smakowicie waszą kuchnie,wy uśmiechnięci i odprężeni, goście zachwyceni...Zaprezentuję wam w przyszłości kilka takich dań, na wszelki wypadek, aby nikt nigdy nie dał się zaskoczyć. Szybkie ciasta też będą, ale wszystko po kolei.1 duża
oberżyna2 duże
pomidory1 mała puszeczka
przecieru pomidorowegoząbek
czosnkutrochę
olejusóloreganopestoPokroić
oberżynę na grube, okrągłe plastry (ok. 1 cm), ułożyć je na blaszce, polać plastry
olejem za pomocą łyżki, posmarować grubo
przecierem pomidorowym wymieszanym z rozgniecionym
czosnkiem. Na każdy z plastrów położyć gruby plaster
pomidora (ok. 1 cm), posypać
oregano, posolić i na każdy plaster
pomidora umieścić kleks pesto. Gotowe.Teraz piec przez ok. pół godziny w piekarniku w temperaturze 220 ˚C. Piekarnik możecie już na samym początku przygotowania włączyć,żeby był dobrze rozgrzany.Ta porcja może dla 4 osób nie wystarczyć, można po prostu podwoić ilość składników, wtedy wystarczy spokojnie.To tyle,
potem polewacie jednym z tych moich słynnych
sosów do sałatek, podajecie np. z
bagietką...No, to ja muszę lecieć, bo moje
oberżyny są gotowe :-)A co z tymi gośćmi, utknęli w korku i spóźnią się? Nic strasznego, takie rzeczy smakują również na zimno.