Wykonanie
            
z dodatkiem 
wanilii i świeżymi 
truskawkami.Idealne na śniadanie, podwieczorek, lub jako pyszny przysmak dla najmłodszych.Polecam również naleśniki:
kokosowe z 
mango
w 
syropie pomarańczowym
z 
syropem klonowym i 
serkiem mascarpone
ze 
szpinakiemSkładniki na ciasto:250 ml 
mleka150 g 
mąki pszennej2 
jajka2 łyżeczki ekstraktu 
waniliowego2 łyżki gorzkiego 
kakaołyżka 
masła (rozpuszczonego)1/2 szklanki 
wody gazowanejSkładniki na nadzienie:
truskawki500g półtłustego 
twaroguopakowanie 
cukru waniliowego1/2 opakowania 
śmietany jogurtowej3 łyżki 
cukru pudruPropozycje na wierzch naleśników:
brązowy cukier do posypania
cukier puder do posypaniarozpuszczona 
czekolada do polaniastarta na drobnej tarce 
czekoladagęsta 
śmietanajogurtDo miski wbiłam dwa 
jajka.Roztrzepałam je trzepaczką.

Wlałam 
mleko.

Mieszając, dosypywałam 
mąkę.

Dodałam gorzkie 
kakao.Można dodać również rozpuszczoną 
czekoladę.Jednak podczas przygotowywania ciasta, okazało się,....że została wcześniej zjedzona ;-))

Całość wymieszałam, dodając ekstrakt z 
wanilii i zimne roztopione 
masło.Ciasto odstawiłam na około 30 minut.Zgęstniało - wlałam więc 
wodę gazowaną.

Rozgrzałam żeliwną patelnię.Smażyłam je bez tłuszczu.
Masło które dodałam do ciasta. wystarczyło aby naleśniki nie przywierały.

Ciasta starczyło na 15 naleśników.

Do miseczki dodałam 
twaróg,
śmietanę,
cukier waniliowy i 
cukier puder.

Całość rozgniotłam widelcem.
 Truskawki
Truskawki pokroiłam na plasterki.

Naleśniki smarowałam nadzieniem 
serowym,na który nakładałam plasterki 
truskawek.Zawijałam w trójkąty.Na wierzch polałam 
śmietanę, posypałam 
truskawkami i 
brązowym cukrem.Smacznego!
