ßßß
 
            
         Rozkoszne kubeczki z ciastem czekoladowym truflowym, kremem, polewą czekoladową i truskawkami. Kubeczki to nic innego jak małe kawałki ciasta truflowego (naprawdę, o konsystencji czekoladowej trufli!) upieczone w sztywnych papilotkach do babeczek (do nich nie potrzeba już formy). Deser mocno czekoladowy z dodatkiem sezonowych owoców. Na kilka gryzów, które wystarczą by rozpieścić Wasze podniebienie... Polecam na Dzień Matki :-).Składniki na 8 - 10 sztuk:140 g masła50 ml mleka140 g gorzkiej czekolady, posiekanej2 duże jajka1 łyżeczka ekstraktu z wanilii3 łyżki kwaśnej śmietany200 g jasnego brązowego cukru100 g mąki pszennejpół łyżeczki proszku do pieczeniaWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać, odłożyć.Do garnuszka włożyć masło i mleko. Podgrzać, do rozpuszczenia się masła. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną czekoladę i odczekać 2 minuty - po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego. Lekko przestudzić.Do naczynia wbić jajka, dodać ekstrakt z wanilii, kwaśną śmietanę, cukier. Wymieszać przy pomocy rózgi kuchennej do powstania jednolitej mieszanki. Dodać przestudzony sos czekoladowy, następnie mąkę pszenną przesianą z proszkiem do pieczenia i wymieszać rózgą kuchenną do dobrego połączenia się składników.Gotowe ciasto przelać do sztywnych papierowych kubeczków wypełniając je do 3/4 ich wysokości i piec w temperaturze 170ºC przez około 25 - 30 minut. Po włożeniu w ciasto patyczka nie może być na nim śladów surowego ciasta, ale może być oblepiony od czekolady. Nie piec zbyt długo by nie wysuszyć trufli. Wyjąć, wystudzić na kratce.Krem śmietankowy:250 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej50 g serka mascarpone, schłodzonego1 łyżka cukru pudruWszystkie składniki umieścić w naczyniu i ubić.70 g gorzkiej czekolady, posiekanej (lub mlecznej i gorzkiej pół na pół)70 ml śmietany kremówki 36%W garnuszku podgrzać śmietanę kremówkę, prawie do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać posiekaną czekoladę i odczekać 2 minuty - po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego. Wystudzić.Dodatkowo:8 - 10 truskawek, po jednej na każdy z kubeczkówWykonanieKrem śmietankowy przełożyć do rekawa cukierniczego i ozdobnie wycisnąć na wystudzone truflowe kubeczki. Polać sosem czekoladowym, na wierzchu kubeczków położyć truskawki.Smacznego :-).
Rozkoszne kubeczki z ciastem czekoladowym truflowym, kremem, polewą czekoladową i truskawkami. Kubeczki to nic innego jak małe kawałki ciasta truflowego (naprawdę, o konsystencji czekoladowej trufli!) upieczone w sztywnych papilotkach do babeczek (do nich nie potrzeba już formy). Deser mocno czekoladowy z dodatkiem sezonowych owoców. Na kilka gryzów, które wystarczą by rozpieścić Wasze podniebienie... Polecam na Dzień Matki :-).Składniki na 8 - 10 sztuk:140 g masła50 ml mleka140 g gorzkiej czekolady, posiekanej2 duże jajka1 łyżeczka ekstraktu z wanilii3 łyżki kwaśnej śmietany200 g jasnego brązowego cukru100 g mąki pszennejpół łyżeczki proszku do pieczeniaWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać, odłożyć.Do garnuszka włożyć masło i mleko. Podgrzać, do rozpuszczenia się masła. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną czekoladę i odczekać 2 minuty - po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego. Lekko przestudzić.Do naczynia wbić jajka, dodać ekstrakt z wanilii, kwaśną śmietanę, cukier. Wymieszać przy pomocy rózgi kuchennej do powstania jednolitej mieszanki. Dodać przestudzony sos czekoladowy, następnie mąkę pszenną przesianą z proszkiem do pieczenia i wymieszać rózgą kuchenną do dobrego połączenia się składników.Gotowe ciasto przelać do sztywnych papierowych kubeczków wypełniając je do 3/4 ich wysokości i piec w temperaturze 170ºC przez około 25 - 30 minut. Po włożeniu w ciasto patyczka nie może być na nim śladów surowego ciasta, ale może być oblepiony od czekolady. Nie piec zbyt długo by nie wysuszyć trufli. Wyjąć, wystudzić na kratce.Krem śmietankowy:250 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej50 g serka mascarpone, schłodzonego1 łyżka cukru pudruWszystkie składniki umieścić w naczyniu i ubić.70 g gorzkiej czekolady, posiekanej (lub mlecznej i gorzkiej pół na pół)70 ml śmietany kremówki 36%W garnuszku podgrzać śmietanę kremówkę, prawie do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać posiekaną czekoladę i odczekać 2 minuty - po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego. Wystudzić.Dodatkowo:8 - 10 truskawek, po jednej na każdy z kubeczkówWykonanieKrem śmietankowy przełożyć do rekawa cukierniczego i ozdobnie wycisnąć na wystudzone truflowe kubeczki. Polać sosem czekoladowym, na wierzchu kubeczków położyć truskawki.Smacznego :-).
