Wykonanie
Robiłam już oponki
serowe.Przepis znajdziecie TU .
Dziś polecam je również gorąco ale w innym przepisie.Podpatrzyłam go na blogu http://mojepasjekrakow.blogspot.comWyszły przepyszne!Mięciutkie,
serowe i zjedzone prawie na ciepło ;-)Składniki:500 g
mąki pszennej500 g białego
półtłustego sera30 g
cukru wanilinowego4
żółtka250 ml 22% kwaśnej
śmietany0,5 szklanki
cukruszczypta
soli1,5 łyżki
octu1 łyżeczka
sodycukier puder do posypania
olej lub
smalecDo przesianej
mąki dodałam
żółtka,
cukier wanilinowy,
sodę i szczyptę
soli.
Następnie
cukier.
Dodałam
śmietanę.
Ser przecisnęłam przez praskę i dokładnie wymieszałam wszystkie składniki.
Wyrobiłam ciasto na mięciutką masę.
Rozwałkowałam je na placki o grubości około 1 , 5 cm i wykraiwałam z nich kółeczka.W środku nich robiłam mniejsze dziurki - polecam kieliszek.
Smażyłam na rozgrzanym
oleju z obu stron.
Usmażone oponki wyjmowałam na talerze wyłożone ręcznikami papierowymi,które wchłonęły nadmiar tłuszczu.
Po ostygnięciu posypałam je
cukrem pudrem.
Smacznego!Zapraszam do spróbowaniapączków hiszpańskich, wiedeńskich lub inaczej gniazdek