Wykonanie
Przepisów na oponki przerobiłam już strasznie dużo :) Ten jednak jest zdecydowanie najlepszy. Oponki wychodzą delikatne i same znikają :) Ciasto jest plastyczne i łatwo się z nim pracuje. Te małe rączki to mojej córci , która samodzielnie wycinała wszystkie kółka :). Najlepsze ciepłe, ale po wystygniciu również pozostają mięciuteńkie. Są pyyyyszne, a przepis znalazłam u Alidab . Polecam :)Składniki:500g
mąki pszennej tortowej500g białego
tłustego sera1/2 szkl.
cukruszczypta
soli30g
cukru waniliowego250 ml kwaśnej
śmietany4
żółtka1 kopiata łyżeczka
sody1-1,5 łyżki
octuponadto:
cukier puder do posypania
olej do smażenia
Mąkę przesiać (!),
ser przecisnąć przez praskę. Dodać pozostałe składniki, bardzo dobrze posiekać i wyrobić jednolite ciasto. Rozwałkować na grubość ok. 1 cm. Szklanką wykrawać kółka a w każdym zrobić dziurkę za pomocą kieliszka lub nakrętki ;)Smażyć na rozgrzanym
oleju z obydwu stron. Usmażone posypać
cukrem pudremSmacznego :)