ßßß
Witam wszystkich po przerwie! Jako, że dziś Tłusty Czwartek, a pączki są kaloryczne, zamieszczam przepis na tradycyjne kruche faworki lub chruściki. Jak kto woli. Bywa, że idę na łatwiznę i robię je ze zwykłego słodkiego ciasta drożdżowego. Jednak czasem to musi być właśnie to tradycyjne kruche ciasto na śmietanie.Składniki:4 szklanki mąki pszennej,szczypta soli,4 żółtka,1/2 szklanki gęstej kwaśnej śmietany,3 łyżki cukru,cukier puder,olej do smażenia (ok. 1l),Przygotowanie:1. Olej przelej do garnka z grubym dnem i powoli podgrzewaj.2. Mąkę i pozostałe suche składniki dokładnie wymieszaj w sporej misce.3. Do mąki dodaj żółtka i śmietanę a następnie wyrób ciasto jak na pierogi.4. Ciasto wałkuj podsypując mąką na grubość ok. 2 - 3 mm. Tnij na paski szerokości 3 cm i dowolnej długości. Nacinaj pośrodku i "wywijaj na drugą stronę".5. Smaż na rozgrzanym oleju, z obu stron na rumiany kolor. Odsącz na ręczniku papierowym. Jeszcze ciepłe posyp dużą ilością cukru pudru.RADA: Niektórzy do ciasta dodają octu lub spirytusy by nie piły tłuszczu, akurat przy tym przepisie nigdy tego nie stosowałam, ale jeśli ktoś chce może dodać do ciasta łyżkę stołową.Smacznego!!!PDF