ßßß Cookit - przepis na cukier puder do oprószenia oponek.

cukier puder do oprószenia oponek.

nazwa

Wykonanie

Składniki:
Ciasto:
0,5kg twarogu półtłustego ( może być również tłusty),
0,5kg mąki pszennej tortowej,
1/2 szklanki cukru,
4 żółtka,
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
1 łyżeczka octu,
250ml kwaśnej śmietany,
Ponadto:
olej do smażenia,
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto razem zagnieść, wyrobić ciasto. Rozwałkować - nie za cienko (mniej więcej tj. na zdjęciu). Szklanką i kieliszkiem wycinać oponki. Smażyć na rozgrzanym, głębokim tłuszczu, do zarumienienia z obu stron. Gdy przestygną oprószyć cukrem pudrem.
Przepis prosto od mojej mamy :)
Smacznego!!!
Źródło:http://wkuchniumoniki.blogspot.com/2013/09/oponki-przepis-2.html