Oprócz dużej ilości białkasoja jest źródłem węglowodanów i tłuszczów, w tym najzdrowszych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawiera też witaminy z grupy B oraz pierwiastki mineralne: potas, żelazo, magnez, fosfor i wapń. Regularne jedzenie soi obniża poziom tzw. złego cholesterolu nawet o 20 procent.Soja ma w sobie tyle samo białka, co mięso oraz wszystkie aminokwasy potrzebne organizmowi do odbudowy komórek.Ponadto wzmacnia kości i zmniejsza ryzyko chorób serca.Tyle o zdrowotnych właściwościach tej rośliny.I dziś proponuję zamiast tradycyjnych mięsnych flaczków-flaczki z soi.Składniki:170-200 g kostki sojowejbulion2 szt. marchwi2 szt pietruszki1 szt. małego selera1 szt.cebuliporczosnekziele angielskieliście laurowepapryka ostrapapryka słodkaimbirgałka muszkatołowamajeraneksólpieprzW garnku ugotowałam bulion na mięsie ( tak jak do rosołu )z dodatkiem pora,liśćmi laurowymi i zielem angielskim.Kostkę sojową wrzuciłam do gotującego bulionu na około 10 minut,żeby napęczniała i zmiękła.Wyłowiłam ją i pokroiłam na mniejsze części.Pokrojoną drobno cebulkę podsmażyłam na patelni na maśle.Dodałam do niej starte na tarce o grubych oczkach marchew,pietruszkę i seler.Wymieszałam warzywa z cebulą i podsmażyłam.Następnie przełożyłam je do garnka z bulionem.Wyłowiłam pora i dodałam pokrojoną soję i przyprawy.Ilość ich zależy od upodobań smakowych.Gotowałam aż warzywa będą miękkie i zupa nabierze smaku po dodaniu przypraw.Szybko i zdrowo.Nie trzeba tak jak tradycyjnych flaków obgotowywać... no i jest to zupadla osób nie przepadających za mięsnymi flaczkami.Mnie smakują oba warianty ;)Smacznego!