ßßß Cookit - przepis na Flaczki z boczniaka

Flaczki z boczniaka

nazwa

Wykonanie

Wegetariańska wersja tradycyjnej polskiej zupy, "flaki" zastąpione są przez boczniaki. Jeśli ktoś nie lubi tradycyjnej wersji warto takiej spróbować, smakują prawie identycznie, a są smaczne i zdrowe. Boczniaki zawierają wiele witamin i substancji mineralnych.
400g boczniaka
2 cebule
1 por
1 korzeń pietruszki
2 marchewki
pół selera
3 liście laurowe
4 ziela angielskie
1 łyżeczka majeranku
papryka słodka, gałka muszkatołowa, imbir w proszku, kurkuma
sól, pieprz
łyżka oleju
Jedną cebulę, pietruszkę, pora, marchewki, seler pokroić w kostkę, zalać wodą, dodać liście laurowe, ziele angielskie i gotować do uzyskania wywaru. Boczniaka pokroić w paski, a cebulę w kostkę i podsmażyć na łyżce oleju. Dorzucić do wywaru. Dosmakować majerankiem, papryką słodką, gałką, imbirem, solą i pieprzem (można użyć gotowej przyprawy do flaków).
Źródło:http://ilovecooking92.blogspot.com/2015/01/wege-flaczki-z-boczniaka.html