Wykonanie
Wegetariańska wersja tradycyjnej polskiej zupy, "flaki" zastąpione są przez boczniaki. Jeśli ktoś nie lubi tradycyjnej wersji warto takiej spróbować, smakują prawie identycznie, a są smaczne i zdrowe. Boczniaki zawierają wiele witamin i substancji mineralnych.
400g boczniaka2
cebule1
por1
korzeń pietruszki2
marchewkipół
selera3
liście laurowe4
ziela angielskie1 łyżeczka
majerankupapryka słodka,
gałka muszkatołowa,
imbir w proszku,
kurkumasól,
pieprzłyżka
olejuJedną
cebulę,
pietruszkę,
pora,
marchewki,
seler pokroić w kostkę, zalać
wodą, dodać
liście laurowe,
ziele angielskie i gotować do uzyskania
wywaru. Boczniaka pokroić w paski, a
cebulę w kostkę i podsmażyć na łyżce
oleju. Dorzucić do
wywaru. Dosmakować
majerankiem,
papryką słodką, gałką,
imbirem,
solą i
pieprzem (można użyć gotowej
przyprawy do flaków).