Wykonanie
Pamiętam z dzieciństwa jak "taki wynalazek" jadł mój tata ... nigdy jednak nie byłam zainteresowana co to takiego i jak "takie coś" smakuje. Już sama nazwa skutecznie zniechęcała mnie do spróbowania zupy ... i żałuję bardzo :))Tak więc zupa ogonowa jest moim debiutem w gotowaniu i smakowaniu :).A wszystkich, którzy dotychczas jej nie jedli gorąco zachęcam do spróbowania, bo jest pyszna!Szczerze żałuję, że ... "dojrzałam" do jej gotowania tak późno ...
Składniki:2 ogony wie przowe2
marchewki1
pietruszkakawałek
selerabiała część
pora1
cebulakilka
suszonych grzybów3-4
ziemniakipuszka
pomidorów w sosie własnym2 łyżeczki
słodkiej papryki w proszkiszczypta
ostrej paprykimajeraneksólpieprzliść laurowyziele angielskieWykonanie:
Grzyby namaczamy.
Ogony wieprzowe dokładnie myjemy, wkładamy do zimnej lekko osolonej
wody i zagotowujemy. Następnie dodajemy do nich obrane warzywa ,
liście laurowe,
ziele angielskie,
grzyby, solimy i gotujemy wszystko do miękkości (ok 40 minut).Na rozgrzanej patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę
cebulę, następnie dodajemy
majeranek i obie
papryki, smażymy mieszając, aby
papryka nie przypaliła się. Po chwili dodajemy
pomidory w sosie własnym (ja wcześniej je zblendowałam) i smażymy całość chwilę.Ugotowane na miękko warzywa i
mięso wyciągamy z
wywaru, a do
wywaru wrzucamy pokrojone w kostkę
ziemniaki oraz wlewamy zawartość naszej patelni.Warzywa kroimy w drobną kostkę, a ogony obieramy z
mięsa i dodajemy ponownie do zupy.
Całość gotujemy jeszcze około 20 minut.