ßßß
Składniki:Rosół wołowy:– 0,5 kg wołowiny na rosół;– 2 marchewki;– 1 pietruszka;– 1 por;– kawałek selera;– natka pietruszki;– 3 liście laurowe, 5 kulek ziela angielskiego, sól, pieprzFlaki:– 90 dag flaków pokrojonych;– 2 marchewki;– 1 pietruszka;– 1 duża cebula;– kawałek selera;– 1,5 łyżeczki słodkiej papryki, płaska łyżeczka ostrej papryki, 0,5 łyżeczki kurkumy, sól, majeranekWykonanie:Do garnka włożyć składniki na rosół, zalać 2,5 litrami zimnej wody i gotować na małym ogniu bez przykrycia, do miękkości mięsa. Gotowy rosół przelać przez sito do innego garnka. Pozostałe warzywa i mięso można wykorzystać w innym celu.Flaczki płuczemy letnią wodą, przelewamy wrzątkiem i znów płuczemy letnią wodą. Tak przygotowane flaki dodać do rosołu.Warzywa pokroić w zapałkę, cebulę w kostkę.Na patelni rozgrzać olej i wrzucić na nią cebulę, lekko posolić i zeszklić. Dorzucić pozostałe warzywa, przesmażyć do miękkości i dodać do flaczków.Zupę doprawić (bez majeranku) i gotować, aż flaki będą miękkie, można dolać gorącej wody. Przed podaniem doprawić majerankiem.Smacznego