ßßß Cookit - przepis na Flaki na rosole wołowym

Flaki na rosole wołowym

nazwa

Wykonanie

Flaki mają chyba tyle zwolenników, co przeciwników. Ja do tej pory bałam się samodzielnie je przyrządzić, gdyż pamiętam smak „babcinych” flaków. Ostre flaki na rosole wołowym, jadłam je właściwie w Boże Narodzenie, które w dzieciństwie spędzaliśmy na wsi. Pamiętam długie spacery w mroźne dni i później grzanie się właśnie przy takich flakach. Wszystko wtedy było inne, takie… bezproblemowe, wieczna zabawa i wręcz śmieszne problemy, miło powspominać. Zbliżają się Święta wielkimi krokami i miałam ogromną ochotę na flaki, a że nie lubię „gotowców”, które jakoś do mnie nie przemawiają postanowiłam spędzić kilka godzin na przyrządzaniu flaków, takich jakie robiła babcia. Wyszły naprawdę pyszne. Rozgrzewające, dla mnie idealne.
Składniki:
Rosół wołowy:
– 0,5 kg wołowiny na rosół;
– 2 marchewki;
– 1 pietruszka;
– 1 por;
– kawałek selera;
natka pietruszki;
– 3 liście laurowe, 5 kulek ziela angielskiego, sól, pieprz
Flaki:
– 90 dag flaków pokrojonych;
– 2 marchewki;
– 1 pietruszka;
– 1 duża cebula;
– kawałek selera;
– 1,5 łyżeczki słodkiej papryki, płaska łyżeczka ostrej papryki, 0,5 łyżeczki kurkumy, sól, majeranek
Wykonanie:
Do garnka włożyć składniki na rosół, zalać 2,5 litrami zimnej wody i gotować na małym ogniu bez przykrycia, do miękkości mięsa. Gotowy rosół przelać przez sito do innego garnka. Pozostałe warzywa i mięso można wykorzystać w innym celu.
Flaczki płuczemy letnią wodą, przelewamy wrzątkiem i znów płuczemy letnią wodą. Tak przygotowane flaki dodać do rosołu.
Warzywa pokroić w zapałkę, cebulę w kostkę.
Na patelni rozgrzać olej i wrzucić na nią cebulę, lekko posolić i zeszklić. Dorzucić pozostałe warzywa, przesmażyć do miękkości i dodać do flaczków.
Zupę doprawić (bez majeranku) i gotować, aż flaki będą miękkie, można dolać gorącej wody. Przed podaniem doprawić majerankiem.
Smacznego
Źródło:http://dom-agi.pl/flaki-na-rosole-wolowym