Wykonanie
Dzisiaj chickenburger trochę w innej odsłonie. Przygotowanie nie zabiera wiele czasu, w dodatki taki domowy fast food jest o niebo lepszy niż te, podawane na
mieście. Bywają naprawdę miejsca gdzie są rewelacyjne - nie zaprzeczam, czasem zdarza się nam wpaść do popularnej
marki z fast foodami. Wolę jednak te przygotowane w domu;)

Składniki:
pierś z kurczaka (pojedyncza)2
jajkałyżka
majonezułyżka
mąki pszennejgarść startego
żółtego sera2 szczypty
soli2 szczypty
pieprzu2-3 łyżki
oliwy do smażenia2 - 3
bułki hamburgerowe
Ketchup,
musztarda w/g uznania

Wykonanie:Zaczynamy od
mięsa. Płuczemy, usuwamy zbędne błony - osuszamy papierowym ręcznikiem.Następnie kroimy w kostkę, przekładamy do miski.Do pokrojonej piersi dokładamy
jajka,
majonez mąkę i starty
żółty ser, całość mieszamy aby składniki się połączyły - doprawiamy
solą i
pieprzem .Na rozgrzaną patelnię wlewamy
oliwę.Z masy formujemy dwa, trzy kotlety (w zależności jak duża była pierś), smażymy z obu stron na wolnym ogniu na rumiano.W
między czasie kroimy
ogórka i
pomidora w plastry.Wewnętrzną stronę
bułek podpiekamy w piekarniku lub kładziemy na włączony toster - (pomysł córki)Spodnią część
bułki "smarujemy"
ketchupem, układamy przygotowanego kotleta, kładziemy
pomidora i
ogórka, możemy polać jeszcze dodatkowo
ketchupem i
musztardą , przykrywamy - podajemy.Smacznego;)