ßßß
Ciastka i ciasteczka to moja wielka miłość. Uwielbiam je robić, a jeszcze bardziej kocham je zjadać :) Najbardziej lubię właśnie te, które w ponure, deszczowe dni, jak dzisiejszy, mogę maczać w kubku z kawą lub popijać gorącym kakao, oglądając z Zuzią kolejny odcinek Winx ;)Te proste, ale urocze ciasteczka powstały na prośbę Piotrka, który zatęsknił za czymś, co mógłby podjadać, jadąc nad ranem pustą jeszcze autostradą ;) Aż miło było patrzeć z jaką radością upychał je dziś rano pomiędzy kanapkami do pracy :P.Ciasteczka są bardzo smaczne, choć z pozoru niczym specjalnym się nie wyróżniają. Same w sobie nie są mocno słodkie, ale równoważy to cukrowa posypka, którą w oryginale tworzą pokruszone kostki cukru, u mnie zaś kryształki cukru kandyz. S ą kruchutkie, o wyraźnie waniliowym posmaku. Pyszne z filiżanką earl grey’a lub kubkiem mleka.Polecam :)
* przepis z „Baking cookies and biscuits” wydawnictwa greene&golden, z drobnymi zmianamiSkładniki na około 24 ciasteczka:115g niesolonego masła w temperaturze pokojowej50g drobnego cukru1 duże jajko2 łyżeczki ekstraktu z wanilii210g mąki pszennej3 łyżki mąki kukurydzianej (można zastąpić ziemniaczaną)1 łyżeczka proszku do pieczeniaNa wierzch:1 białko1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią75g cukru w kostkach lub innego grubego cukruWykonanie:Obie mąki oraz proszek do pieczenia przesiej do miski i odstaw na bok.Masło utrzyj z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodaj roztrzepane jajko oraz ekstrakt z wanilii i wymieszaj, aż całkowicie się połączą. Dodaj przesiane suche składniki i zmiksuj dokładnie. Powinno powstać jednolite, miękkie, ale nie klejące ciasto, więc w razie potrzeby dosyp nieco więcej mąki.Ciasto wyłóż na blat oprószony mąką i rozwałkuj na grubość około 2 – 3mm. Używając okrągłej foremki do ciastek o średnicy około 5 – 6cm i drugiej mniejszej, wycinaj okrągłe ciasteczka. Jeśli nie posiadasz takich foremek, wystarczą szklanka i mały kieliszek do wódki.Ciasteczka układaj w niedużych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Białko ubijaj rózgą kuchenną lub mikserem, aż się spieni. Dodaj cukier i wymieszaj dokładnie. Tak przygotowaną mieszanką posmaruj każde z ciasteczek. Na koniec posyp je pokruszonymi kostkami cukru lub wybranym grubym cukrem.Piecz w temperaturze 180°C przez około 15 minut, aż wyrosną i zarumienia się. Wystudź na kratce.Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku do około tygodnia.Smacznego :)