Wykonanie
Podobno kto rano wstaje, temu Pan Bóg
daje. No cóż, mi
daje niestety głównie sińce pod oczami, bo po nocach doczytuję „Annę Kareninę” i zdrapuję play dough z naszego stolika
kawowego, przy którym Zuzia tak lubi się bawić. Chyba jednak coś jest w tej magicznej 30-stce, do której zbliżam się powoli, bo już się tak łatwo nie regeneruję po nieprzespanej nocy ;P W każdym razie o szóstej rano słonko już wstaje leniwie zza horyzontu (czy też znad autostrady, którą widać gdzieś tam w oddali z naszego okna), a ja wiosną na ogół budzę się razem z nim, więc skoro Zuzia śpi przynajmniej do 7, mam dzięki temu chwilę dla siebie.
Kawę pijam zatem rano prawie ciepłą, co przy naszej małej ropuszce jest nie lada luksusem, zwłaszcza gdy przy okazji udaje mi się przejrzeć ulubione czasopisma. A cienie pod oczami czymś się tam w razie czego zatapetuje i jakoś to będzie ;)Tymczasem Wielkanoc za pasem, więc
pora na babki, baby i mazurki. Dziś u nas najzwyklejsza na świecie, pyszna babka piaskowa – idealna dla tych, którzy nie przepadają za
bakaliami, dodatkami i mnóstwem lukru. Mięciutka, puszysta, w sam raz do szklaneczki
mleka lub w towarzystwie porannej
kawki.Polecam :)Składniki:100g
mąki pszennej100g
mąki ziemniaczanej1 i 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia120g miękkiego niesolonego
masła120g
cukru pudru plus trochę do posypania babki3
jajka,
białka i
żółtka osobno4 łyżki
mleka1 łyżka
soku z cytryny lub ekstraktu
cytrynowegoWykonanie:Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Obie
mąki oraz
proszek do pieczenia przesiej do miski, odstaw na bok.
Masło utrzyj z
cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Cały czas ucierając, dodawaj pojedynczo
żółtka, miksując do całkowitego połączenia. Wlej
mleko oraz sok/ekstrakt z
cytryny i zmiksuj raz jeszcze.Do masy
maślanej dodawaj porcjami
mąkę, ucierając dokładnie. Na koniec ubij pianę z
białek i również dodaj ją do masy, mieszając delikatnie szpatułką.Gotowe ciasto przełóż do formy na babkę wysmarowanej
masłem i oprószonej
mąką lub
bułką tartą. Wyrównaj wierzch i wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 30 – 40 minut, sprawdzając pod koniec patyczkiem.Gotową babkę pozostaw w formie przez około 5 minut, po czym delikatnie wyjmij i przełóż na kratkę do studzenia. Zimną oprósz
cukrem pudrem.Smacznego :)