Wykonanie
Od babki piaskowej zaczynało się piec wszystkie ciasta w moim domu rodzinnym.Odkąd sięgam pamięcią nie brakowało jej nigdy na naszym rodzinnym
stole wielkanocnym.Inne ciasta "przychodziły i odchodziły",a babka piaskowa wiernie zajmowała czołowe miejsce wśród wypieków.I ten smak.....zawsze jedyny i ten sam ,bo przepis nie zmienia się od wielu lat.Składniki:
150 g
mąki pszennej100 g
mąki ziemniaczanej200 g
masła200 g
cukru pudru4 duże
jajasok z 1
cytrynyskórka starta z
cytryny2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia4 łyżki
mlekarodzynki/ 3-4 łyżki/Wykonanie:Tę babkę staram się zawsze wykonywać metodą tradycyjną ,bez użycia miksera ,tak jak jest napisane w starej ,zżółkniętej książce kucharskiej.
Masło utrzeć w makutrze do białości. Dodawać po łyżce
cukru i po jednym
żółtku . Następnie dodać
mąkę z proszkiem do opieczenia,
sok z cytryny i
mleko. Wymieszać starannie składniki. Ubić na sztywno pianę z
białek i połączyć delikatnie z masą. Gotowe ciasto przełożyć do dobrze nasmarowanej foremki ,wysypanej
bułką tartą/3/4 wysokości/.Piec w temp.160-180 ok. 40 min./sprawdzić suchość ciasta patyczkiem/.Wystudzić ciasto i posypać
cukrem pudrem.
Tym razem nie dodałam
rodzynek.