ßßß Cookit - przepis na Babka piaskowa-smak dzieciństwa

Babka piaskowa-smak dzieciństwa

nazwa

Wykonanie

Od babki piaskowej zaczynało się piec wszystkie ciasta w moim domu rodzinnym.
Odkąd sięgam pamięcią nie brakowało jej nigdy na naszym rodzinnym stole wielkanocnym.
Inne ciasta "przychodziły i odchodziły",a babka piaskowa wiernie zajmowała czołowe miejsce wśród wypieków.I ten smak.....zawsze jedyny i ten sam ,bo przepis nie zmienia się od wielu lat.
Składniki:
150 g mąki pszennej
100 g mąki ziemniaczanej
200 g masła
200 g cukru pudru
4 duże jaja
sok z 1 cytryny
skórka starta z cytryny
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki mleka
rodzynki/ 3-4 łyżki/
Wykonanie:
Tę babkę staram się zawsze wykonywać metodą tradycyjną ,bez użycia miksera ,tak jak jest napisane w starej ,zżółkniętej książce kucharskiej.
Masło utrzeć w makutrze do białości. Dodawać po łyżce cukru i po jednym żółtku . Następnie dodać mąkę z proszkiem do opieczenia, sok z cytryny i mleko. Wymieszać starannie składniki. Ubić na sztywno pianę z białek i połączyć delikatnie z masą. Gotowe ciasto przełożyć do dobrze nasmarowanej foremki ,wysypanej bułką tartą/3/4 wysokości/.Piec w temp.160-180 ok. 40 min./sprawdzić suchość ciasta patyczkiem/.Wystudzić ciasto i posypać cukrem pudrem.
Tym razem nie dodałam rodzynek.
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2011/04/babka-piaskowa-smak-dziecinstwa.html