ßßß Cookit - przepis na Babka cytrynowa z makiem...

Babka cytrynowa z makiem...

nazwa

Wykonanie

Na taką babkę miałam ochotę już od dawna. Problem w tym, że w naszym małym Kinnegad nie ma polskiego sklepu, a w irlandzkich trudno go dostać, trzeba więc było wycieczki do większego miasta, by zdobyć ten cenny składnik ;) W takich chwilach tęsknie trochę do Dublina, w którym wszystko było pod ręką. W końcu znalazłam jednak mak i kupiłam go zapobiegawczo całe mnóstwo :)
Babkę upiekłam z przepisu Sally, do której lubię od czasu do czasu zajrzeć. Wyszła po prostu przepyszna – miękka, wilgotna i bardzo aromatyczna, ze wspaniale chrupiącym makiem. Cudo! Idąc za radą Sally, użyłam do ciasta mąki tortowej zamiast zwykłej mąki pszennej i rzeczywiście zrobiło to ogromną różnicę. Zdecydowanie była to jedna z najlepszych babek, jaką jadłam.
Polecam :)
Składniki na dużą formę na babkę:
3 szklanki mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1/4 szklanki maku
230g miękkiego niesolonego masła
2 szklanki drobnego cukru do wypieków
4 duże jajka
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
skórka otarta z 4 cytryn oraz sok z 2
1 szklanka maślanki
Lukier:
1 szklanka cukru pudru, przesianego
sok z 1/2 dużej lub 1 średniej cytryny (około 2 łyżek)
Wykonanie:
Mąkę, sól, proszek do pieczenia oraz sodę przesiej do dużej miski. Wsyp mak i wymieszaj. Odstaw na bok.
Masło utrzyj z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodawaj stopniowo jajka, ubijając dokładnie. Na koniec wmieszaj ekstrakt waniliowy oraz sok i skórkę cytrynową.
Cały czas miksując na niskich obrotach, dodawaj do masy przesiane suche składniki na zmianę z maślanką. Miksuj tylko do połączenia.
Ciasto przelej do formy wysmarowanej masłem i wyrównaj szpatułką. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C i piecz przez około 40 – 50 minut lub do tzw suchego patyczka. W razie potrzeby przykryj folią aluminiową, by wierzch się nie przypalił.
Upieczoną babkę pozostaw przez około 10 minut w formie, po czym delikatnie wyjmij na kratkę.
Cukier puder wymieszaj z sokiem z cytryny i tak przygotowanym lukrem udekoruj wystudzoną babkę. Możesz też posypać wierzch odrobiną maku lub skórką cytrynową.
Smacznego :)
Źródło:http://brunetkawkuchni.com/2015/02/23/babka-cytrynowa-z-makiem