Wykonanie
Święta już dawno za nami, ale kojarzące się z nimi smaki mogą jeszcze chwilę z nami zostać :) Dla mnie zaliczają się do nich na pewno
mak i
pomarańcze. Wzięłam więc je i… przeobraziłam w muffinki :) Bardzo aromatyczne i mięciutkie, aż ciężko się od nich oderwać! I jakie zdrowe!
Pomarańcze to przecież doskonałe źródło witamin ;) No to smacznego witaminizowania się ;) Aha, po zjedzeniu skontrolujcie uśmiech, wiecie jak
mak potrafi go „przyozdobić” ;)
Składniki:12-15 sztukMuffinki:250 g
mąki pszennej80 g
cukru2 łyżeczki
proszku do pieczenia½ łyżeczki
sody oczyszczonej¼ łyżeczki
soli2
jajka1 ¼ szklanki
soku pomarańczowego (u mnie świeżo wyciśnięty; jeśli
pomarańcze będą średnio słodkie możemy dodać trochę więcej
cukru)¼ szklanki
maślanki1 łyżka ekstraktu
waniliowego100 g
masłaskórka z jednej
pomarańczy3 – 4 łyżki
makuLukier:½ szklanki
cukru pudru1 -1,5 łyżki
soku pomarańczowegoWykonanie:Muffinki: w miseczce mieszamy
mąkę razem z
cukrem,
proszkiem do pieczenia,
sodą i
solą.W drugiej misce roztrzepujemy
jajka, dolewamy
sok pomarańczowy,
maślankę, ekstrakt
waniliowy i rozpuszczone
masło.Następnie łączymy ze sobą składniki mokre i suche. Na koniec dodajemy
skórkę pomarańczową i
mak. Delikatnie kilkoma ruchami mieszamy.Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Jeśli mamy silikonową foremkę, wtedy nie ma takiej potrzeby. Ciasto dzielimy na 12-15 części i wypełniamy nimi wgłębienia foremki, do ok. 3/4 wysokości.Piekarnik nagrzewamy do 200°C. Muffinki pieczemy ok. 18-22 minuty, aż będą rumiane. Po wyjęciu studzimy na kratce.
Lukier: do miseczki przesypujemy
cukier i dolewamy sok z
pomarańczy. Mieszamy aż do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji.Przestudzone muffinki polewamy lukrem.Smacznego!
Jeżeli opis tego dania chwycił Cię za
serce ;) a przepis wydał Ci się ciekawy lub inspirujący, będzie mi niezmiernie miło jeżeli wyrazisz swoją radość
lajkiem albo innym tweetem ;) DZIĘKUJĘ