Wykonanie
Mój osobisty hit - w ciągu ostatnich tygodni zjadłam ich nieprzyzwoitą ilość. :) Z
dżemem,
miodem,
jogurtem i
jagodami - wszystkie wersje warte polecenia. Podobno można je jeść, także w wydaniu wytrawnym, jak tylko spróbuję, zdam relację.
źródło przepisu: mojewypieki.blox.pl(składniki na 15-20 sztuk)2 szklanki
mąki pszennej lub razowejłyżeczka
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej1/2 łyżeczki
soli1/3 szklanki suchego
maku (nie mielonego)1/2 szklanki
ziaren słonecznika, podsmażonych2 1/4 szklanki
maślanki2 duże
jajka2 łyżki
masła, roztopionegoew. 2 łyżki drobnego
cukru do wypiekówWszystkie składniki wymieszać do połączenia (niekoniecznie mikserem, ciasto nie musi być gładkie). Smażyć na lekko natłuszczonej patelni, z obu stron, kilka minut (na minimalnym ogniu, aby zdążyły 'dojść' w środku).Podawać na ciepło lub zimno (choć najlepsze są oczywiście prosto z patelni ;)).Smacznego!