ßßß Cookit - przepis na Truskawkowy shortcake z cytrynową nutą...

Truskawkowy shortcake z cytrynową nutą...

nazwa

Wykonanie

Shortcake to specyficzny rodzaj ciasta, o zwartej, lekko kruszącej się strukturze, wywodzący się z Ameryki. Tradycyjnie łączy się je właśnie z truskawkami i podaje w formie ciasta lub sporych ciastek, przecinanych na pół i wypełnianych truskawkami oraz bitą śmietaną. Moim zdaniem smakuje wspaniale w każdej formie i stanowi doskonały deser na ciepłe letnie popołudnia przy kawce :)
Przygotowałam to ciasto, korzystając z przepisu Jamie z My Baking Addiction i bardzo gorąco go Wam polecam. Jest aromatyczne, sycące i pięknie pachnie :) Truskawki oraz cytryna świetnie ze sobą współgrają, dodając ciastu lekkości, a biel bitej śmietany pięknie kontrastuje z czerwienią świeżych truskawek. Całość tworzy nie tylko pyszne, ale też uroczo wyglądające ciasto, które przygotujecie naprawdę niedużym nakładem pracy.
Spróbujcie sami :)
Składniki na okrągłą formę o średnicy 23cm:
1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków
skórka otarta z 1 cytryny oraz 1 łyżka soku
1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
1/4 łyżeczki soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 duże jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2/3 szklanki maślanki
1/4 szklanki niesolonego masła, roztopionego
około 100g truskawek
Dodatkowo:
1 szklanka kremówki
1 łyżka cukru pudru
kilka świeżych truskawek do dekoracji
Wykonanie:
Truskawki pokrój w plasterki i odłóż na bok.
Cukier oraz skórkę otartą z cytryny umieść w niedużej miseczce i rozcieraj pomiędzy palcami, aż cukier zrobi się wilgotny i nabierze cytrynowego aromatu.
Mąkę, proszek do pieczenia oraz sól wymieszaj razem z cytrynowym cukrem w dużej misce.
W drugiej misie roztrzep jajko, dodaj maślankę, sok z cytryny, wanilię oraz roztopione i przestudzone masło i wymieszaj dokładnie.
Przelej mokre składniki do suchych i zamieszaj krótko, dodaj pokrojone truskawki i wymieszaj jeszcze raz, ale tylko do połączenia.
Wlej ciasto do tortownicy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką (dno możesz wyłożyć papierem do pieczenia) i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 20 – 25 minut lub do suchego patyczka.
Po upieczeniu pozostaw przez 10 minut, po czym wyjmij delikatnie z formy i przenieś na kratkę do studzenia.
Wystudzone ciasto udekoruj śmietaną ubitą z łyżką cukru i ułóż na wierzchu świeże truskawki.
Przechowuj w lodówce.
Smacznego :)
Źródło:http://brunetkawkuchni.com/2014/06/08/truskawkowy-shortcake-z-cytrynowa-nutalemon-strawberry-shortcake