Wykonanie
Shortcake to specyficzny rodzaj ciasta, o zwartej, lekko kruszącej się strukturze, wywodzący się z Ameryki. Tradycyjnie łączy się je właśnie z
truskawkami i podaje w formie ciasta lub sporych
ciastek, przecinanych na pół i wypełnianych
truskawkami oraz
bitą śmietaną. Moim zdaniem smakuje wspaniale w każdej formie i stanowi doskonały deser na ciepłe letnie popołudnia przy
kawce :)Przygotowałam to ciasto, korzystając z przepisu Jamie z My Baking Addiction i bardzo gorąco go Wam polecam. Jest aromatyczne, sycące i pięknie pachnie :)
Truskawki oraz
cytryna świetnie ze sobą współgrają, dodając ciastu lekkości, a biel
bitej śmietany pięknie kontrastuje z czerwienią świeżych
truskawek. Całość tworzy nie tylko pyszne, ale też uroczo wyglądające ciasto, które przygotujecie naprawdę niedużym nakładem pracy.Spróbujcie sami :)Składniki na okrągłą formę o średnicy 23cm:1/2 szklanki drobnego
cukru do wypiekówskórka otarta z 1
cytryny oraz 1 łyżka soku1 i 1/3 szklanki
mąki pszennej1/4 łyżeczki
soli2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 duże
jajko1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii2/3 szklanki
maślanki1/4 szklanki niesolonego
masła, roztopionegookoło 100g
truskawekDodatkowo:1 szklanka kremówki1 łyżka
cukru pudrukilka świeżych
truskawek do dekoracjiWykonanie:
Truskawki pokrój w plasterki i odłóż na bok.
Cukier oraz skórkę otartą z
cytryny umieść w niedużej miseczce i rozcieraj pomiędzy palcami, aż
cukier zrobi się wilgotny i nabierze
cytrynowego aromatu.
Mąkę,
proszek do pieczenia oraz
sól wymieszaj razem z
cytrynowym cukrem w dużej misce.W drugiej misie roztrzep
jajko, dodaj
maślankę,
sok z cytryny,
wanilię oraz roztopione i przestudzone
masło i wymieszaj dokładnie.Przelej mokre składniki do suchych i zamieszaj krótko, dodaj pokrojone
truskawki i wymieszaj jeszcze raz, ale tylko do połączenia.Wlej ciasto do tortownicy wysmarowanej
masłem i oprószonej
mąką (dno możesz wyłożyć papierem do pieczenia) i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 20 – 25 minut lub do suchego patyczka.Po upieczeniu pozostaw przez 10 minut, po czym wyjmij delikatnie z formy i przenieś na kratkę do studzenia.Wystudzone ciasto udekoruj
śmietaną ubitą z łyżką
cukru i ułóż na wierzchu świeże
truskawki.Przechowuj w lodówce.Smacznego :)