Wykonanie
Kol ejne ciasto z
brzoskwiniami tym razem dla wielbicieli ciast bez mas. Jest to ciasto ucierane na bazie
maślanki, z
brzoskwiniami zanurzonymi w karmelu. Ciasto dzięki
maślance lekko wilgotne a nie suche.Wykonane w tortownicy o średnicy 26 cm i odwrócone do góry nogami wygląda bardzo ładnie.Zapraszam na kawałek ciasta!!
SkładnikiMasa karmelowa10 dag
masła¾ szklanki
cukru pudrusok i skórka z 1
cytryny1 łyżeczka esencji waniliowej8
brzoskwińCiasto10 dag
masła2/3 szklanki
cukru1 łyżeczka esencji waniliowej2
jaja¾ szklanki
maślanki30 dag
mąki pszennej¼ łyżeczki
sody oczyszczonej1łyżeczka
proszku do pieczenia½ łyżeczka
soliMasa owocowa: rozpuścić
masło, dodać resztę składników i gotować na małym ogniu około 5 minut mieszając od czasu do czasu, aż powstanie karmel. Karmel wylać do okrągłej formy o średnicy 26 cm i poukładać na nim obrane połówki lub ćwiartki
brzoskwiń.Ciasto:
masło utrzeć z
cukrem, dodać esencję
waniliową i jedno
jajo – ucierać na gładkie ciasto. Gdy ciasto będzie gładkie wbić kolejne ciasto nadal wyrabiając. Dodawać przesianą
mąkę wymieszaną z proszkiem,
solą i
sodą na przemian z
maślanką.Ciasto wyłożyć na
brzoskwinie.Piec 40 – 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 0 C.Ciasto wyjąć z piekarnika, przestudzić w formie około 10 minut i wyjąć na paterę odwracając go
spodem do góry.Smacznego!!