ßßß Cookit - przepis na Ciasto z rabarbarem i marcepanem…

Ciasto z rabarbarem i marcepanem…

nazwa

Wykonanie

Najlepsze ciasto z rabarbarem, jakie kiedykolwiek jadłam. Nawet nie przypuszczałam, że aż tak nam posmakuje. Jest puszyste, wilgotne, idealnie słodkie… i ten marcepan na wierzchu! Pycha! Od dziś w ścisłej czołówce moich ulubionych wypieków :)
Sezon na rabarbar w pełni i aż grzech byłoby z niego nie skorzystać, a to ciasto posmakuje nawet tym, którzy za jego kwaskowatym smakiem nie przepadają.Możecie mi wierzyć na słowo.
Ciasto nie zawiera jajek, a w oryginale jest też ściśle wegańskie, co zapewne wielu z Was ucieszy.
Polecam gorąco :)
* przepis znaleziony u Marty na blogu Jadłonomia, z małą modyfikacją z mojej strony
Składniki na tortownicę o średnicy 23cm:
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej (można zastąpić orkiszową)
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru trzcinowego (dałam jasny brązowy cukier)
6 łyżek oleju
1 szklanka maślanki (w oryginale mleko sojowe plus łyżka octu jabłkowego)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 łodygi rabarbaru pocięte w nieduże kawałki (w oryginale 1, ale mi wydawało się, że to za mało na dużą tortownicę)
kawałek marcepanu (około 20g)
Wykonanie:
Mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz sól przesiej i odłóż.
Olej wraz z cukrem i ekstraktem waniliowym ucieraj w misie miksera na średnich obrotach. Dodaj maślankę, cały czas ucierając, aż wszystko się połączy.
Wsyp przesiane suche składniki i wymieszaj krótko, tylko do połączenia składników.
Masę przełóż do tortownicy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Wyrównaj. Na wierzchu rozłóż pokrojony rabarbar i porozrzucaj małe kawałeczki marcepanu.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 175°C i piecz przez około 25 minut lub do suchego patyczka.
Po upieczeniu pozostaw na chwilę w formie, po czym wyjmij delikatnie i wystudź na kratce.
Smacznego :)
Źródło:http://brunetkawkuchni.com/2014/05/20/ciasto-z-rabarbarem-i-marcepanem