Wykonanie
Najczęściej spotykanym zestawieniem w ciastach warzywnych jest
marchew z
cynamonem. Ostatnio jednak chyba przejadłam się
cynamonu w słodyczach, przez co kompletnie nie mam ochoty go używać. Za to zachciało mi się ciasta
marchewkowego, wilgotnego, łatwego do zrobienia,
czekoladowego. Tak żebym zamieszała składniki, szybko przełożyła ciasto, włożyła na godzinkę do lodówki i jadła coś pysznego. I tak na bazie przepisu Kasi zrobiłam ciasto
marchewkowo-
czkoladowe, wprowadzając kilka zmian./ blaszka 22x22cm lub forma okrągła/2 szklanki
mąki pszennej1,5 łyżeczki
sody oczyszczonej1 łyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
soli7 łyżeczek
kakao niesłodzonego (dałam czubate, a nie płaskie)3
jaja1 szklanka
białego cukru (można dać niepełną)1/3 szklanki
brązowego cukru3/4 szklanki
oleju3/4 szklanki
maślanki w temp. pokojowej (dałam o smaku pieczonego
jabłka)2 szklanki
marchwi startej na małych oczkach tarkido przełożenia ciasta: 400 g
serka homogenizowanego o smaku waniliowym (dałam
serek z biedronki i świetnie pasował, robiłam też na danio
waniliowym z
czekoladą, ale myślę, że wersja czysto waniliowa była lepsza)Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej!
Jajka ubić z
cukrem na puszystą masę. Dodać
maślankę oraz
olej. Wymieszać.Wymieszać suche składniki. Dodać na trzy raty do zmiksowanych jaj za każdym razem miksując do połączenia składników.Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto.Piec w 180°C ok 45-50 minut (do suchego patyczka).Ciasto wystudzić. Przekroić na pół. Przełożyć połową
serka, resztą
serka posmarować wierzch ciasta. Ciasto można spożywać od razu, ale najlepsze jest gdy poleży przynajmniej godzinę (a najlepiej kilka) w lodówce.Wierzch można przyozdobić startą na tarce
czekoladzie lub posypać lekko
kakao (tym bardziej, że wierzch z
serka może w lodówce nieco obeschnąć).
Chcesz spróbować innych ciast z warzywami? zapraszam po lewej stronie bloga w zakładki "warzywa w słodyczach"