Wykonanie
Dziś na Blogu niezwykle proste, bardzo tanie i ekspresowe w wykonaniu ciasto
czekoladowe według przepisu Sandry Mangas Hernández . Przygotować je możecie błyskawicznie ze składników, które sądzę, że praktycznie zawsze macie w domu. Wystarczy je wszystkie umieścić w misce i dobrze wymieszać łyżką, przelać do formy i zapiec! Szybciej się nie da!:) Ciasto nie zawiera
jajek,
mleka ani
masła, wiec mogą je jeść osoby na nie uczulone bądź na diecie. "Najkosztowniejszym" elementem ciasta jest
polewa czekoladowa, do której potrzebne jest 250 g
gorzkiej czekolady, ale z powodzeniem można polewę pominąć lub zrobić domową w zdrowej wersji- z
wody,
cukru,
kakao i
oleju roślinnego. Kiedy poczęstowałam tym
ciastem moje Dzieci byłam przekonana, że będą wybrzydzać i kręcić nosem... Okazało się, że zakochały się w tym cieście od pierwszego kęsa i zmusiły mnie bym upiekła je już 3
razy w tym tygodniu (dobrowolnie zrezygnowały z innych
słodyczy na poczet tego ciasta:D!:)) Moja Nadia powiedziała nawet, że to najlepsze ciasto
czekoladowe na świecie! Ja jestem zwolenniczką
maślanych ciast, w których jest też dodatek jaj i
mleka, byłam więc sceptycznie do niego nastawiona, ale moje
serce również to ciasto skradło... Jest po
protu pyszne, wilgotne i mięsiste, a w dodatku mniej tuczące i zdrowsze niż tradycyjne
czekoladowe ciasta. Z tej porcji składników wychodzi dość mała, niska porcja ciasta, tak na jedno popołudnie dla 4-osobowej rodziny:) Jeśli chcecie możecie podwoić ilość składników, wtedy otrzymacie solidną porcję ciasta lub po prostu użyć mniejszej formy do pieczenia. Na zdjęciu ciasto pieczone z podwójnej ilości składników. Bardzo polecam!SKŁADNIKI NA CIASTO:1,5 szklanki
mąki pszennej3 łyżki (z górką) ciemnego
kakao1 szklanka
brązowego cukru1 łyżeczka
sody oczyszczonej1 szczypta
soli1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii (opcjonalnie
aromatu waniliowego lub
śmietankowego)1 łyżeczka białego
octu (lub
jabłkowego)1 szklanka zimnej
wodySKŁADNIKI NA POLEWĘ:250 g
gorzkiej czekolady3-4 łyżki
oleju roślinnegoWYKONANIE:CIASTO:Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C.Dno naczynia żaroodpornego lub formy o wymiarach 17 x 26 cm wyłóż papierem do pieczenia. Dna i
boków niczym nie smaruj.Wszystkie składniki sypkie wsyp do miski, dodaj do nich ekstrakt,
ocet i zimną
wodę i dokładnie wymieszaj całość łyżką. Przełóż masę do naczynia lub formy i piecz około 25-30 minut do tzw. suchego patyczka.Po tym czasie wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.POLEWA:
Czekoladę rozpuść w kąpieli
wodnej (umieść garnuszek z połamaną
czekoladą w innym garnku lub naczyniu z wrzącą
wodą i mieszaj do rozpuszczenia się
czekolady). Dodaj
olej i dokładnie wymieszaj. Polewę rozprowadź na ostudzonym cieście.Ciasto wsadź do lodówki, aby polewa zastygła. Możesz je serwować zimne, prosto z lodówki lub wyciągnąć je z niej na 15-20 minut przed podaniem. Gotowe! Smacznego!