ßßß Cookit - przepis na Spaghetti carbonara

Spaghetti carbonara

nazwa

Wykonanie

« Krewetki w cieście piwno-kokosowym
Frittata z boczkiem, bazylią i cebulą »
U makaroniary, makarony goszczą często. Tym razem carbonara.
Składniki:
– 100 g wędzonego boczku
– mała cebula
śmietanka kremówka 30% – 250ml
– 2 żółtka
– 20g startego parmezanu
– szczypta rozmarynu
sól, pieprz
makaron
Boczek i cebulę pokrojone w kostkę podsmażamy na patelni. Następnie dodajemy połowę kremówki i rozmaryn. Dusimy koło 5-10 minut na małym ogniu. Po tym czasie na patelnie dodajemy resztę kremówki, pomieszaną z żółtkami i serem. Całość trzymamy na małym ogniu, do momentu, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy ze świeżo ugotowanym makaronem, posypane bazylią 😉
Porcja dla 2-3 osób.
Smacznego!
Źródło:http://www.kuchniabazylii.pl/2012/04/spaghetti-carbonara