Wykonanie
HomeRYBY /
OWOCE MORZAPaprykarz szczeciński domowy
Przedstawiam Wam przepis na
paprykarz szczeciński..Kupne paprykarze maja sie nijak do zrobionego własnoręcznie..Pamiętajcie jednak ,że
tuńczyk musi być dobrej jakości ..SKŁADNIKI:2 PUSZKI
TUŃCZYKA W OLEJU2 MARCHWIE1
CEBULA1 OPAKOWANIE
RYŻU5 ŁYŻEK KONCENTRATU5 ZĄBKÓW
CZOSNKUOLIWA DO SMAŻENIA + MASŁO
SÓL,
PIEPRZ,
PAPRYKA SŁODKA ORAZ OSTRA:WYKONANIE:
RYŻ GOTUJEMY OKOŁO 15 MINUT /ODSTAWIAMY DO WYSTYGNIECIA/ .W
MIĘDZY CZASIE
CEBULĘ,DROBNO KROIMY DAJEMY NA ROZGRZANY TŁUSZCZ SZKLIMY .NASTĘPNIE DODAJEMY
MARCHEW STARTĄ NA TARCE DUSIMY POD PRZYKRYCIEM DO MIĘKKOŚCI..DODAJEMY
KOCENTRAT POMIDOROWY ORAZ UGOTOWANY
RYŻ./MUSI BYĆ BARDZO MIEKKI/.
CZOSNEK PRZECIŚNIETY PRZEZ PRASKĘ LUB DROBNO POKROJONY,ROZDROBNIONY WIDELCEM WRAZ Z SOSEM
TUŃCZYK.
PRZYPRAWY ORAZ
SÓLMIESZAMY..i to by było na tyleżyczę smacznegoCiekawostki:
Paprykarz szczeciński został opracowany w połowie lat 60. XX w. przez pracowników laboratorium PPUDiR Gryf ze Szczecina na zlecenie szefa produkcji.
Paprykarz szczeciński był
wynikiem pomysłu racjonalizatorskiego na zagospodarowanie odpadów po wykrawaniu kostki
rybnej z zamrożonych bloków
rybnych. Pierwowzorem
paprykarza szczecińskiego była afrykańska potrawa czop-czop, którą na początku lat 60. skosztowali i zachwycili się jej smakiem technolodzy z
polskich statków-chłodni do połowów dalekomorskich podczas pobytu w portach u wybrzeży Afryki Zachodniej. Istniała również wersja paprykarza z
kaszą pęczak zamiast
ryżu.Powiązany przepis:
Sałatka wiosenna z
koperkiemĆwikła z
chrzanem i
cytrynąWspółpracaO bloguWitam. Pomysł na tego bloga wziął się stąd, że zobaczyłem w internecie reklamę akcesoriów kuchennych i pisało w niej "Ugotujmy Coś". I pomyślałem, że to dobra nazwa na blog kulinarny. Zarejestrowałem więc domenę ale że sam nie mam czasu prowadzić tego bloga to zaprosiłem do współpracy Jolantę (mam nadzieję, że kiedyś wspólnie przygotujemy jakąś potrawę na blog :-) ). Ja na blogu zajmuję się obróbką zdjęć i sprawami technicznymi. Jeszcze dodam, że lubię i gotować i zjeść coś smacznego a moje ulubione programy kulinarne to "Makłowicz w podróży", "Smaki Polskie” oraz "Dzika kuchnia", który był częścią Tajemnic kniei. Pozdrawiam.Krzysztof Milewski, Administrator
Gotowanie jest moją pasją od zawsze. Lubie gotować i eksperymentować. Podróże przyczyniły do rozszerzenia mojego sposobu patrzenia na smaki i gotowanie.Niemniej ciągle się uczę i podpatruje, analizuje i wyciągam wnioski. Mam nadzieję, że moje potrawy przypadną Państwu do gustu.Jolanta Marcinkiewicz, autorka wpisówZakaz kopiowania zdjęć z naszego bloguNajnowsze wpisyflaki wołowetort walentynkowyzapiekanka z
brokułami i
kurczakiemAKTUALNOŚCI
ALKOHOLE DOMOWEBEZ KATEGORIIDANIA DIETETYCZNEDANIA GŁÓWNEDANIA
MIĘSNEDANIA REGIONALNEDANIA WEGETARIAŃSKIE / BEZMIĘSNEDANIA Z
KARKÓWKIKREMY
NAPOJE / KOKTAJLEPRZYSTAWKI
RYBY /
OWOCE MORZASAŁATKI / SURÓWKISŁODKOŚCISOSYZUPYStrony
CIASTECZKADOBRE RADYKONTAKTPRZELICZNIK KULINARNYSAVOIR-VIVRE PRZY
STOLEWspółpracaPopularne przepisychałwowiec bez pieczenia
karkówka pieczona w piekarnikuMetaZaloguj sięKanał RSS z wpisamiKanał RSS z komentarzamiWordPress.orgPolecamy