Wykonanie
Gotowanie dla jednej osoby nie należy do najłatwiejszych. Zwykle pojawia się problem proporcji – większość przepisów zawiera składniki na porcję dla dwóch osób. W sklepach znajdziemy produkty pakowane w takie opakowania, że ugotowane z nich potrawy wystarczają co najmniej dla pary. Wiąże się to z koniecznością jedzenia konkretnego dnia przez dwa lub nawet trzy kolejne dni z
rzędu. Oczywiście ma to swoje plusy – nie trzeba za dużo czasu spędzać w kuchni, a zaoszczędzony czas można przeznaczyć na inne przyjemności. Ja jednak nie przepadam za odgrzewanym jedzeniem (zwłaszcza takim trzydniowym) i wolę poświęcić nieco więcej czasu, aby wprowadzić różnorodność do swoich posiłków.Obiad dla singlaSztuka gotowania dla jednej osoby wymaga odrobiny wysyłki i pomyślunku. Od kilku miesięcy przez część tygodnia testuję związek na odległość, a to oznacza, że od poniedziałku do czwartku gotuję wyłącznie dla siebie. Początkowo nie było łatwo zmienić przyzwyczajenia, zwłaszcza te zakupowe. Niejednokrotnie zdarzało mi się kupić za dużo
serów,
wędlin czy warzyw, które po kilku dniach lądowały w koszu na śmieci. Często zmuszana byłam też do mrożenia dań, których nie potrafiłam już zjeść. Szybko jednak znalazłam swoją optymalną ilość i udało mi się wypracować zbilansowany jadłospis, którym chciałabym się podzielić. Stosując kilka sprytnych sposobów można ugotować sycące danie w kwadrans.
Składniki:4 łyżki
ryżu białego (ilość zależy od preferencji jedzącego)1 mała kolba
kukurydzy1 duży dojrzały
pomidor (lub 2 małe)1 mała
cebula (wykorzystałam
cukrową)1/2 małego ząbku
czosnku100 ml
bulionu warzywnego (wykorzystałam
wodę z 1/2 łyżeczki zielonej czubricy)1 łyżeczka
sosu sojowego1/2 łyżeczki
soku z cytryny1 łyżka
oliwy z oliwek1 łyżeczka
masła1 łyżka
jogurtusól morskaświeżo zmielony
pieprz kolorowykilka listków
bazylii100 g
twardego sera koziegoSposób przygotowania:
Cebulę i
czosnek kroję w drobną kostkę i podsmażam na łyżce
oliwy.
Pomidora obieram ze skórki i kroję jak najdrobniej, a
ziarna kukurydzy odkrawam od kolby. Dodaję warzywa na patelnię, gdy
cebula się zeszkli. Po około 2 minutach dosypuję
ryż i smażę jeszcze przez chwilę ciągle mieszając i starając się, aby każde ziarenko zostało pokryte sosem.Dolewam
bulion (sprawdź mój przepis na szybki
bulion warzywny) lub
wodę z czubricą, sol z
cytryny i
sos sojowy. Przykrywam patelnię i duszę na niewielkim ogniu przez 10 minut od czasu do czasu mieszając. W tym czasie
ryż powinien wchłonąć cały płyn i zrobić się miękki. Jeżeli potrzeba można dodać więcej
wody lub
bulionu.Gdy
ryż jest już miękki dodaję
masło i
jogurt (
jogurt powinien być ogrzany do temperatury pokojowej), aby risotto było bardziej kremowe. Doprawiam
solą i
pieprzem.Tuż przed podaniem ścieram
ser na tarce o drobnych oczkach i dodaję go do ciepłego risotto dokładnie mieszając. Zostawiam odrobinę, aby posypać nim danie w miseczce. Ozdabiam listkami świeżej
bazylii.