Wykonanie
Dzisiaj robię sobie małą przerwę od mojej akcji „Warzywa psiankowate” i proponuję Wam zupę-krem z
kukurydzy wg przepisu z książki Billa Grangera „Nakarm mnie”.
Składniki na 4 osoby (po moich małych modyfikacjach):1 łyżka
oliwy z oliwek1
cebula2 ząbki
czosnku3
kolby kukurydzy500 ml
bulionu warzywno-drobiowego
sól morskakolorowy pieprzW garnku o pojemności ok. 1,5 l rozgrzewamy
oliwę z oliwek. Wrzucamy
cebulę i smażymy kilka minut. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę
czosnek i
ziarna kukurydzy. Podsmażamy ok. 10 minut, aż
kukurydza zacznie nabierać lekko złocistego koloru. Wlewamy
bulion i gotujemy aż
kukurydza będzie miękka (lecz nie rozgotowana). Połowę zupy przelewamy do blendera i miksujemy na gładką masę. Mieszamy z pozostałą częścią. Dzięki temu, że zostawimy część
ziaren kukurydzy w całości zupka będzie jednocześnie gładka i chrupiąca. Po prostu niebo w gębie! Najlepiej jest ją przyprawić
solą morską i mielonym
kolorowym pieprzem.
Jak odkroić ziarna od
kukurydzy w kolbie? Pisała już o tym Agata, ale ja mam nieco inny sposób.Najlepiej przekroić każdą kolbę na pół i na desce trzymając każdy kawałek pionowo – odkrawać ziarna.Taka
kukurydza z kolby jest o wiele smaczniejsza od tej z puszki.