Wykonanie
Sos przyda się do pizzy, do
makaronu i innych pysznych dań! Zapraszam!
Składniki:ok. 3 kg dojrzałych
pomidorów3 duże białe
cebule3 ząbki
czosnku2 łyżeczki słodkiej mielonej
papryki1/2 łyżeczki
pieprzu cayenne1 łyżka
suszonego oregano1 łyżka suszonej
bazyliiSól morska, świeżo mielony
kolorowy pieprzOliwa z oliwek do smażenia
Przepis:
Pomidory musimy sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Następnie kroimy je w grubą kostkę (nie musi być idealna). W garnku rozgrzewamy
oliwę z oliwek i dodajemy pokrojoną w kostkę
cebulę oraz przeciśnięty przez praskę
czosnek - smażymy do zarumienienia. Następnie dodajemy
pomidory, wszystkie
przyprawy i smażymy je od czasu do czasu mieszając przez ok. 10-15 minut. Po tym czasie (przy użyciu blendera) miksujemy
pomidory na gładki sos. Na koniec ewentualnie doprawiamy do smaku. Gotowy gorący sos przelewamy do wyparzonych słoików, mocno zakręcamy i pasteryzujemy przez ok. 10 minut. Po tym czasie słoiki odwrócone do góry dnem pozostawiamy na ściereczce najlepiej na całą noc.