Wykonanie
To naprawdę ekspresowy obiad. Całość jest gotowa w zaledwie 20 minut. Obawiałam się, że przez dużą ilość
kukurydzy zupa będzie za słodka, ale
pieprz cayenne załatwił problem zaostrzając smak.Ważna sprawa - zupa zdecydowanie lepiej smakuje w duecie z pesto niż
solo.Składniki:2 łyżki
oliwy1 mała
cebula1 ząbek
czosnku2
kolby kukurydzy (ewentualnie 2 szklanki
kukurydzy z puszki)1/2 łyżeczki
pieprzu cayenneszczypta
pieprzu i
soli2 i 1/2 szklanki
bulionu1/2 szklanki
jogurtu1 łyżka pestoWykonanie:W garnku rozgrzać
oliwę, na której przesmażyć poszatkowaną
cebulę wraz ze zmiażdżonym
czosnkiem. Dorzucić
ziarna kukurydzy,
pieprz cayenne,
pieprz czarny oraz
sól i smażyć przez 5 minut.Dolać
bulion i gotować kolejne 10 minut. Zdjąć z ognia i za pomocą blendera dokładnie zmiksować składniki, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.Dodać
jogurt, wymieszać. Podawać z "mazem" z pesto.(przepis Marty Greber, znaleziony w KUKBUKu nr 6)