Wykonanie
Dopadł mnie ostatnio kulinarny kryzys. Z jednej strony mam ogromną ochotę na dobry obiad, z drugiej natomiast nie mam ochoty spędzać czasu w kuchni. Jeszcze bardziej natomiast nie chce mi się wymyślać tego, co dzisiaj powinnam włożyć do garnka. Będąc w sklepie łapię się na tym, że krążę pomiędzy regałami, przeglądam produkty i nadal mam pusty koszyk bądź wkładam do niego losowe produkty. Tak też zdarzyło się dzisiaj. Wróciłam do domu z kawałkiem
świeżego dorsza,
kolbą kukurydzy,
papryką,
marchewką,
pomidorkami koktajlowymi i
mrożonym zielonym groszkiem. Jak z tych składników ugotować coś tak, aby było szybko i pożywnie?Składniki:300 g świeżej
ryby (wykorzystałam
dorsza)1 mała
marchewka1 kolba
kukurydzy2/3 szklanki mrożonego
groszku1 mała biała
cebula1 ząbek
czosnku2 plasterki
imbiru1/4 małego
winnego jabłka10
pomidorków koktajlowych1 łyżeczka
soku z cytryny1/3 łyżeczki
miodu2 łyżeczki
mieszanki przypraw curry1/3 łyżeczki
pieprzu cayenne1/4 łyżeczki zielonej czubricy (można pominąć, kiedy dodajesz
bulion warzywny)1/4 łyżeczki suszonej
mięty (można wykorzystać świeżą)1 łyżka
oliwy z oliweksól morska1 szklanka
bulionu warzywnego, drobiowego lub
wody (wykorzystałam
wodę)świeżo zmielony
pieprz kolorowyDodatki:
kuskuskiełki rzodkiewkiJak przygotować obiad w 15 minut?Lista składników może i wydaje się długa, niemniej przygotowane posiłku nie zajmie więcej niż 15 minut. O wiele dłużej krążyłam w sklepie zastanawiając się czy aby na pewno
groszek. A może lepsza byłaby
fasolka szparagowa?Wstawiam patelnię na gaz, rozgrzewam na niej łyżkę
oliwy z oliwek i zaczynam pichcić:
Cebulę kroję w kostkę,
czosnek w paseczki,
imbir w plasterki, a
marchewkę (obraną) w słupki. Całość zajmuj ok 3 minut. Wrzucam warzywa na patelnię i smażę na małym ogniu przez ok 2-3 minuty minut do momentu aż
cebula się zeszkli.W tym czasie obieram
kukurydzę i odcinam ziarna od kolby.
Paprykę kroję w paseczki, a
jabłko razem ze skórką w kostkę. Wlewam na patelnię
bulion lub
wodę jeżeli nie mam
wywaru oraz dorzucam czekające już warzywa. Mieszam dokładnie i doprawiam: czubricą (w wersji bez
bulionu),
curry,
cayenne,
miętą,
sokiem z cytryny,
miodem,
solą i
pieprzem. Zwiększam gaz i gotuję przez kolejne 5 minut.Podczas, gdy warzywa się gotują kroję
rybę w kostkę. Dokładam ją do sosu razem z
groszkiem i
pomidorkami koktajlowymi. Zmniejszam gaz, przykrywam patelnię i duszą przez ostatnie 5 minut.W międzyczasie gotuję
wodę w czajniku i zalewam wrzątkiem
kaszę kuskus. Podaję z
kiełkami z
rzodkiewki.
Sprawdź moje inne pomysły na szybki obiadPodobał Ci się ten przepis? Podziel się nim z innymi