ßßß
Składniki:1/2 kg filetu z piersi indyka2 łyżeczki pestek słonecznika1 łyżeczka sezamu2 łyżki mąki pszennej4 łyżki siekanego koperku100 gram sera feta z mleka owczego1 jajko1 cebula dymka1 ząbek czosnkuoliwa z oliwek do smażeniaświeżo mielony pieprzPrzygotowanie:Filet z indyka mielę w maszynce do mięsa i dodaję do niego pozostałe składniki: drobno posiekany koperek, sezam, słonecznik, jajko, mąkę i pokruszony ser feta.Cebulę i czosnek ścieram na drobnych oczkach tarki i również dokładam do mięsa.Mieszam wszystkie składniki ze sobą i formuję kotleciki. Jeżeli mięso będzie zbyt mocno kleić się do rąk można dosypać więcej mąki. Należy jednak uważać, aby kotlety nie wyszły zbyt twarde.Doprawiam świeżo mielonym pieprzem. Nie dodaję soli, ponieważ feta jest wystarczająco słonym serem.Smażę z dodatkiem oliwy na niewielkim ogniu pod przykryciem przez ok 4-5 minut z każdej strony. Nie należy ustawiać patelni na zbyt dużym ogniu, aby ser się nie przypalił.Kotlety drobiowe w rosole orientalnym z kaczki
Gotując rosół zwykle mrożę jego część, aby móc wykorzystać go w późniejszym terminie. Dzięki temu w ciągu tygodnia pracy mogę wyciągnąć go z lodówki i wykorzystać na obiad, gdy nie mam czasu na gotowanie. Koniecznie sprawdźcie ten przepis na rosół z kaczki z nutą orientalną .Makaron z sosem pomidorowym i kotlecikami drobiowymi
Przygotowanie tej potrawy jest niezwykle proste. Jej bazę stanowi sos pomidorowy, który zwykle zaprawiam w słoiczki na zimę. Doprawiam go czosnkiem i słodką papryką wędzoną. Danie podaję z makaronem pełnoziarnistym oraz świeżą rukolą.Sałatka z dynią, gruszką i kotlecikami drobiowymi
Ostatnim daniem, które przygotowałam z wykorzystaniem kotlecików była sałatka z dynią i gruszką, która jest absolutnie błyskawiczna w przygotowaniu i niesamowicie smaczna.Składniki:1/4 małej dyni1 cebula dymka1 gruszka1 pomidorgarść rukoli1 łyżka octu balsamicznego2 łyżki oliwy z oliwek1 łyżeczka miodupieprz świeżo mielonyPrzygotowanie:Dynię kroję na kawałki i smażę na patelni z 1 łyżką oliwy z oliwek i posiekaną dymką przez ok 2 minuty na bardzo dużym ogniu. Następnie zmniejszam ogień, przykrywam patelnię i duszę przez ok 4 minut.Pomidora, gruszkę i kotleciki kroję na kawałki. Dodaję dynię i rukolę.W małej miseczce mieszam oliwę, miód i ocet balsamiczny. Dodaję sos do sałatki i doprawiam świeżo zmielonym pieprzem.