ßßß
Składniki na roladki schabowe:4 kotlety schabowe50 g sera feta z mleka owczegopieprz świeżo mielonyoliwa z oliwek do smażeniaPozostałe składniki:1 słoiczek kompotu śliwkowego lub 7 świeżych śliwek1 cebula dymka1 marchewka1 duży ziemniak1 ząbek czosnku1 papryczka chili1 łyżeczka miodu1 łyżka octu winnego1 łyżka rumu1 łyżka oliwy z oliwekkilka gałązek świeżego tymiankusól morska
Przygotowanie:Kotlety rozbijam tłuczkiem. Robię to przez woreczek foliowy, aby nie zabrudzić kuchni. wykładam na nie ser feta, doprawiam pieprzem i zawijam. Związuję mięso nitką, aby nie rozpadło się w trakcie smażenia.Wszystkie warzywa kroję na kawałki: cebulę w piórka, marchewkę w krążki, czosnek w plasterki, chili w paseczki i ziemniak w kostkę. Wszystkie warzywa umieszczam na patelni razem z mięsem. Dokładam gałązki tymianku.Smażę na oliwie z oliwek przez 3 minuty na dużym ogniu. Następnie dodaję kompot śliwkowy z owocami, miód, ocet i rum oraz doprawiam solą. Zmniejszam ogień i przykrywam patelnię. Duszę mięso z warzywami przez ok 15 minut do czasu aż ziemniak stanie się miękki.Podaję z prostą sałatką z rukoli, gruszki i sezamu.
Składniki na sos pieczarkowy:10 pieczarek1 marchewka1 cebula dymka1 łyżka oliwy z oliwekświeżo mielony pieprzsól morskaPrzygotowanie:Pieczarki kroję w plasterki, cebulę w piórka a marchewkę w słupki. Przekładam na patelnię i doprawiam solą i pieprzem. Smażę przez 3 minuty na dużym ogniu, następnie zmniejszam ogień, przykrywam patelnię i duszę przez 5 minut.Roladki kroję na mniejsze kawałki. Podaję z makaronem ryżowym, gotowanymi brokułami oraz surówką z białej rzepy i granatu.