ßßß Cookit - przepis na Ciasto architekta

Ciasto architekta

nazwa

Wykonanie

Ciasto architekta nie należy do najłatwiejszych w wykonaniu, ale czasami warto poświęcić trochę więcej czasu, by zaskoczyć niejedno podniebienie!
Ciasto architekta składa się z wielu warstw, dlatego jest tak pracochłonne. Ma niezwykły kształt , a smakuje jeszcze lepiej!
Składniki na biszkopt jasny:
6 jajek
szklanka cukru
łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
szklanka mąki
Wykonanie:
1. Białka ubić na sztywno.
2. Dodać cukier i żółtka oraz mąkę zmieszaną z proszkiem i lekko wymieszać.
3. Następnie wylać na formę do pieczenia.
5. Piec w temperaturze 160 stopni Celsjusza ok. 30-40 minut.
Składniki na biszkopt ciemny:
4 jajka
3/4 szklanki cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki mąki pszennej
2 lub 3 łyżeczki kakao
Wykonanie:
1. Białka ubić na sztywno.
2. Dodać cukier i żółtka oraz mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia.
3. Na końcu dodać kakao i lekko wymieszać.
4. Całość wylać na formę do pieczenia.
5. Piec w temp. 160-180 stopni ok. 30-40 min.
Składniki na masę budyniową:
1 litr mleka
4 budynie waniliowe (lub śmietankowe)
łyżka kakao
2 kostki masła
cukier do smaku
Sposób przygotowania masy budyniowej:
1. Z mleka, cukru, budyniu ugotować i tak przygotowany budyń przestudzić.
2. Masło utrzeć, dodając przestudzony budyń.
3. Całość podzielić na 2 części, do jednej dodać kakao.
4. Masa budyniowa gotowa!
Składniki na masę serową:
50 dag serków homogenizowanych śmietankowych (lub waniliowych)
2 galaretki czerwone
3-4 banany
cytryna
Sposób przygotowania masy serowej:
1. Galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki wody, gdy zacznie tężeć, połączyć z serkami homogenizowanymi i wymieszać. Galaretka gotowa.
2. Banany obrać, pokroić w plastry o grubości biszkoptu ciemnego i skropić sokiem z cytryny.
3. Masa serowa gotowa :)
Polewa:
Jak zrobić polewę? To bardzo proste!
Wszystkie składniki na polewę musimy wymieszać, podgrzać w małym garnuszku i rozpuścić, ciągle mieszając, aż osiągnie lejącą się konsystencję. Polewa gotowa!
Sposób przełożenia ciasta:
biszkopt jasny
masa budyniowa
biszkopt ciemny z kółeczkami w każde kółko włożyć kawałek banana
masa serowa
wcisnąć w masę serową ciemne kółeczka
masa serowa na wierzch polewa
Zamiast bananów można dać inne owoce, np. brzoskwinie, czy maliny .
Ciasto architekta gotowe. Smacznego! :)
Przepis pochodzi z „Nowych Przepisów Siostry Anastazji”.
Źródło:http://kozakgotuje.pl/ciasto-architekta