ßßß Cookit - przepis na Delicja siostry Anastazji

Delicja siostry Anastazji

nazwa

Wykonanie

Ciasta siostry Anastazji są z reguły skomplikowane w wykonaniu , ale są niezwykle pyszne, śliczne i zawsze się udają . Jeśli jeszcze nikt z Was nie próbował tego ciasta to bardzo zachęcam :)
Wymiary blaszki : 24x29 cm
Temp. pieczenia : 180 C
Czas pieczenia : 40 min. + 30 min
Składniki:
Wcześniej należy zrobić galaretkę czerwoną i odstawić do wystygnięcia i stężenia.
Ciasto kakaowe:
7 jaj
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 i 1/2 łyżki kakao ( użyłam kakao firmy Symbio )
Ciasto jasne z dziurkami:
4 jajka
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa :
1/2 l mleka
2 budynie waniliowe
250 g masła
2 łyżki cukru
1 czerwona galaretka
Sposób przygotowania:
Ciasto kakaowe:
Ubić pianę z białek.
Dalej ubijając , dodać , cukier , żółtka , przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao.
Piec ok. 40 min. w temp. 180 C
Ciasto jasne z dziurkami:
Ubić pianę z białek.
Dodawać kolejno cukier, żółtka, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
Piec ok. 30 min. w temp. 180 C ( najlepiej sprawdzić patyczkiem pod koniec pieczenia).
Po upieczeniu kieliszkiem albo szklanką wykrajamy dziurki w biszkopcie.
Masa:
Z 1/2 litra mleka odlać pół szklanki do której wsypujemy oba budynie a resztę mleka zagotować z cukrem .
Budyń wystudzić i zmiksować z miękkim masłem.
Masę podzielić na pół.
Składanie ciasta
Ciasto kakaowe - pół masy - ciasto z dziurkami - dziurki zalać tężejącą galaretką - pół masy - ciasto kakaowe - polać polewą i ozdobić wedle uznania.
Smacznego
Źródło:http://smakolyki-moniki.blogspot.com/2014/10/delicja-siostry-anastazji.html