ßßß Cookit - przepis na Najlepsze Tiramisu

Najlepsze Tiramisu

nazwa

Wykonanie

W samych Włoszech odmian i przepisów na tiramisu istnieją tysiące. To tak jak z szarlotką czy jabłecznikiem w naszym kraju - co gospodyni to inny przepis i inny smak.
Tiramisu na Półwyspie Apenińskim tradycyjnie serwuje się na drugie śniadanie w upalne dni. Wymyślono je gdzieś na północy, bo przyznają się do niego Wenecja, Siena i Florencja. Skąd tak na prawdę pochodzi, pewnie się nigdy nie dowiemy. Jest to deser często serwowany w formie "ciasta" serwowanego w formie kostki. Często jednak podaje się go w pucharkach w formie typowego deseru. Takie tiramisu lubię najbardziej - jest w nim więcej kremu z mascarpone, można użyć dowolnych biszkoptów i namoczyć je mocniej w kawie. Osobiście nie przepadam za likierem amaretto i dlatego do swojego deseru tiramisu dodałam rumu do kawy. Wy możecie dodać likier, rum lub koniak, chodzi o przełamanie kremowego smaku mascarpone. Do klasycznego tiramisu dodaje się podłużne biszkopty. Do deserów podawanych w pucharkach lepiej nadają się zwykłe, okrągłe biszkopty, do ciast a' la tiramisu najlepsze będzie ciasto biszkoptowe upieczone w piekarniku i przekrojone wzdłuż.
Deser Tiramisu
Składniki:
250 g serka mascarpone,
ok. 150 g biszkoptów okrągłych,
2 łyżki kakao w proszku
1 łyżka cukru pudru,
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukru waniliowego domowej roboty,
2 jajka,
1 płaska łyżeczka kawy,
ok. 50 ml rumu lub likeru amaretto lub kawowego ( 1 kieliszek).
Przygotowanie:
Przed przygotowaniem deseru serek i jajka schłodzić w lodówce.
W filiżance zaparzyć kawę i ostudzić ją. Dodać alkohol.
Białka oddzielić od żółtek.
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym. Dodać mascarpone i miksować to uzyskania jednolitej masy.
Białka ubić na sztywną pianę i dodać do ubitego kremu, delikatnie mieszając drewnianą lub plastikową łyżką.
Przygotować pucharki. Na dnie wyłożyć pierwszą warstwę nasączonych w kawie biszkoptów. Przykryć warstwą kremu i posypać ją kakao. Czynność powtórzyć układając kolejną warstwę.
Przykryć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok 2 godziny (lub dłużej).
Smacznego!
Źródło:http://www.pelnalodowka.pl/2015/03/najlepsze-tiramisu.html