Wykonanie
            Tęskni mi się do lata w Chorwacji, do targu 
rybnego w Puli, do niesamowitego wyboru 
małży, 
krewetek, 
ostryg. Bajka... Ale na szczęście można już kupić świeże i dobrej jakości 
krewetki i 
małże w Warszawie. A stąd tylko chwila, by na weekendowy obiad zaświeciło słońce, zapachniało morze. Zróbcie koniecznie ten wspaniały 
makaron z 
małżami i 
krewetkami . Pyszne i proste danie!

A zagram Wam dziś pięknie! Mam perełkę idealną na koniec lata, na piękne sobotnie lub niedzielne popołudnie. Posłuchajcie ze mną Rogue Valley "The Wolves and the Ravens" ...Od pierwszego kęsa, od rozwarcia muszki i zdarcia skorupki, zakochałam się w owocach morza . Uwielbiam smak 
małży, 
krewetek, 
krabów, langustynek, 
homarów. I chyba tylko 
ostrygi nie do końca mnie przekonały. No ok, pieczone tak najbardziej, z surowymi mam problem, ale kto wie, może i na świeże 
ostrygi przyjdzie czas? Ale nie tylko 
owoce morza uwielbiam, we Francji ponad 20 lat temu zakochałam się w żabich udkach, uwielbiam 
ślimaki, z chęcią próbuję owadów. Na szczęście już od dawna znam podobnych do mnie miłośników skorupiaków i owadożerców i tylko czasami wydaję się sobie "
dziwna".Jak kupić, przebrać i oczyścić 
małże (omułki)Zasada jest taka: surowe otwarte i ugotowane zamknięte wyrzucamy, gdyż są martwe i już nie nadają się do jedzenia. Zjadamy tylko świeże, przebrane i oczyszczone 
małże. Ale jak rozpoznać, czy 
małże są świeże i jak je oczyścić?kupując 
małże szukaj sklepu/stoiska w którym przechowywane są one na lodziezwracaj uwagę, czy w siatce/na ladzie 
małże są pozamykane, jeśli jednak są otwarte, nie przerażaj się tak od razu. Żywe 
małże oddychają, otwierają się czasami w wyższej temperaturze, wówczas wystarczy postukać muszlą w blat lub krawędź miski i sprawdzić, czy 
małż domknie muszlę (patrz film wyżej), jeśli tak, jest jak najbardziej świeży, jeżeli jednak pozostanie otwarty i muszla ani drgnie, należy ją wyrzucićpo przebraniu 
małży, wyszoruj je dokładnie 
ostrym zmywakiem pod bieżąca 
wodąwystające spomiędzy połówek muszli "bisiory", czyli kępki nitek, którymi 
małż przytwierdzony jest do skał należy odciąć nożem (nie wyrywać!)Tak oczyszczone 
małże nadają się do dalszej obróbki.po ugotowaniu/uduszeniu 
małży ponownie sprawdzamy, czy wszystkie się otworzyły, jeśli jakieś pozostają zamknięte, wyrzucamy jeNajprostszą i najczęstsza potrawą, którą przygotowuję z 
małży to m oules marinière, czyli 
małże po marynarsku, duszone w 
białym winie. Są proste i pyszne, podaje się je ze świeżą 
bagietką, którą wyjada się fantastyczny sos. Taki obiad dla 2 osób to ok 1 kg 
małży. Jeśli jednak macie mniej skorupiaków, a dokupicie trochę świeżych 
krewetek, można na ich bazie przygotować wspaniały i bardzo prosty sos do 
makaronu z 
owocami morza z 
winem i 
ziołami . Najlepiej podać go do 
makaronu linguine lub spaghetti.

Soczyste 
krewetki, pyszne, aromatyczne 
małże i dobry 
makaron to kwintesencja lata, kuchni francuskiej i wspomnienie naszej podróży poślubnej do Francji. 
Makaron z 
owocami morza przygotowuję bez 
soli, tak się nauczyłam we Francji, wystarczą świeże 
zioła i 
przyprawy. Kupcie świeże 
małże, 
krewetki, 
zioła, zaproście przyjaciół z dobrym 
białym winem i zróbcie ten 
makaron w weekend. Koniecznie!proporcje dla 4 osób1 kg świeżych omułków lub innych 
małży400g surowych 
krewetek tiger100ml 
oliwy z oliwek extra virgin4 ząbki 
czosnku2 
szalotki1 świeża czerwona 
papryczka chilli100ml białego 
wytrawnego winapół pęczka świeżego 
tymianku2-3 gałązki 
lubczyku30ml 
soku z cytrynypół pęczka 
natki pietruszki400g 
makaronu linguine lub spaghettiŚwieże 
małże przebierz i oczyść. Wyrzuć wszystkie pęknięte i połamane muszle. Jeśli jakieś 
małże są otwarte, postukaj muszlą o blat i sprawdź, czy się zamknie, jeśli pozostanie otwarta wyrzuć ją. Przebrane 
małże wyszoruj szczoteczką lub szorstkim zmywakiem, a nożykiem usuń bisiory (wystające ze środkowej części muszki czarno-szare nici, którymi 
małż przytwierdza się do podłoża).
Krewetki oczyść z pancerzy pozostawiając tylko ogonek (będzie się ładnie prezentować w potrawie), natnij każdą 
krewetkę na grzbiecie i usuń przewód pokarmowy (to ta gruba czarna „nitka”).
Czosnek i papryczkę pokrój w cienkie plasterki, 
szalotkę pokrój w piórka. 
Natkę drobno posiekaj. Gałązki 
tymianku oraz 
lubczyku zawiąż sznurkiem kuchennym w pęczek.Rozgrzej 
oliwę na szerokiej patelni lub w dużym garnku, dodaj 
czosnek, 
szalotkę, papryczkę i przesmażaj ok 1-2 minut, dodaj 
wino, zawiązany pęczek 
tymianku i 
lubczyku, duś przez ok 5-6 minut bez przykrycia. W międzyczasie w osobnym garnku zagotuj 
wodę na 
makaron.Zdejmij z patelni pęczek 
ziół, dodaj 
małże, przykryj patelnię pokrywką i duś pod przykryciem ok 4 minut. 
Małże w tym czasie się otworzą i zmienią kolor, jeśli jakieś muszle pozostaną zamknięte, wyrzuć je. W międzyczasie nastaw do gotowania 
makaron i gotuj go wg czasu podanego na opakowaniu.Dodaj na patelnię z 
małżami oczyszczone 
krewetki, 
sok z cytryny i posiekaną 
natkę. Wymieszaj i duś bez przykrycia ok 3-4 minut. Odcedź 
makaron na durszlaku lub sicie i przełóż na patelnię z 
owocami morza. Wymieszaj całość dokładnie, by 
makaron pokrył się aromatycznym sosem, dopraw danie świeżo mielonym 
pieprzem, przełóż na ogrzany półmisek lub talerze do 
makaronu i od razu podawaj. Najlepiej z dobrym 
białym winem. Bon apetit!------wpis powstał w ramach współpracy przy kampanii „ Cisowianka. Gotujmy zdrowo – mniej 
soli ”

