Wykonanie
Tęskni mi się do lata w Chorwacji, do targu
rybnego w Puli, do niesamowitego wyboru
małży,
krewetek,
ostryg. Bajka... Ale na szczęście można już kupić świeże i dobrej jakości
krewetki i
małże w Warszawie. A stąd tylko chwila, by na weekendowy obiad zaświeciło słońce, zapachniało morze. Zróbcie koniecznie ten wspaniały
makaron z
małżami i
krewetkami . Pyszne i proste danie!
A zagram Wam dziś pięknie! Mam perełkę idealną na koniec lata, na piękne sobotnie lub niedzielne popołudnie. Posłuchajcie ze mną Rogue Valley "The Wolves and the Ravens" ...Od pierwszego kęsa, od rozwarcia muszki i zdarcia skorupki, zakochałam się w owocach morza . Uwielbiam smak
małży,
krewetek,
krabów, langustynek,
homarów. I chyba tylko
ostrygi nie do końca mnie przekonały. No ok, pieczone tak najbardziej, z surowymi mam problem, ale kto wie, może i na świeże
ostrygi przyjdzie czas? Ale nie tylko
owoce morza uwielbiam, we Francji ponad 20 lat temu zakochałam się w żabich udkach, uwielbiam
ślimaki, z chęcią próbuję owadów. Na szczęście już od dawna znam podobnych do mnie miłośników skorupiaków i owadożerców i tylko czasami wydaję się sobie "
dziwna".Jak kupić, przebrać i oczyścić
małże (omułki)Zasada jest taka: surowe otwarte i ugotowane zamknięte wyrzucamy, gdyż są martwe i już nie nadają się do jedzenia. Zjadamy tylko świeże, przebrane i oczyszczone
małże. Ale jak rozpoznać, czy
małże są świeże i jak je oczyścić?kupując
małże szukaj sklepu/stoiska w którym przechowywane są one na lodziezwracaj uwagę, czy w siatce/na ladzie
małże są pozamykane, jeśli jednak są otwarte, nie przerażaj się tak od razu. Żywe
małże oddychają, otwierają się czasami w wyższej temperaturze, wówczas wystarczy postukać muszlą w blat lub krawędź miski i sprawdzić, czy
małż domknie muszlę (patrz film wyżej), jeśli tak, jest jak najbardziej świeży, jeżeli jednak pozostanie otwarty i muszla ani drgnie, należy ją wyrzucićpo przebraniu
małży, wyszoruj je dokładnie
ostrym zmywakiem pod bieżąca
wodąwystające spomiędzy połówek muszli "bisiory", czyli kępki nitek, którymi
małż przytwierdzony jest do skał należy odciąć nożem (nie wyrywać!)Tak oczyszczone
małże nadają się do dalszej obróbki.po ugotowaniu/uduszeniu
małży ponownie sprawdzamy, czy wszystkie się otworzyły, jeśli jakieś pozostają zamknięte, wyrzucamy jeNajprostszą i najczęstsza potrawą, którą przygotowuję z
małży to m oules marinière, czyli
małże po marynarsku, duszone w
białym winie. Są proste i pyszne, podaje się je ze świeżą
bagietką, którą wyjada się fantastyczny sos. Taki obiad dla 2 osób to ok 1 kg
małży. Jeśli jednak macie mniej skorupiaków, a dokupicie trochę świeżych
krewetek, można na ich bazie przygotować wspaniały i bardzo prosty sos do
makaronu z
owocami morza z
winem i
ziołami . Najlepiej podać go do
makaronu linguine lub spaghetti.
Soczyste
krewetki, pyszne, aromatyczne
małże i dobry
makaron to kwintesencja lata, kuchni francuskiej i wspomnienie naszej podróży poślubnej do Francji.
Makaron z
owocami morza przygotowuję bez
soli, tak się nauczyłam we Francji, wystarczą świeże
zioła i
przyprawy. Kupcie świeże
małże,
krewetki,
zioła, zaproście przyjaciół z dobrym
białym winem i zróbcie ten
makaron w weekend. Koniecznie!proporcje dla 4 osób1 kg świeżych omułków lub innych
małży400g surowych
krewetek tiger100ml
oliwy z oliwek extra virgin4 ząbki
czosnku2
szalotki1 świeża czerwona
papryczka chilli100ml białego
wytrawnego winapół pęczka świeżego
tymianku2-3 gałązki
lubczyku30ml
soku z cytrynypół pęczka
natki pietruszki400g
makaronu linguine lub spaghettiŚwieże
małże przebierz i oczyść. Wyrzuć wszystkie pęknięte i połamane muszle. Jeśli jakieś
małże są otwarte, postukaj muszlą o blat i sprawdź, czy się zamknie, jeśli pozostanie otwarta wyrzuć ją. Przebrane
małże wyszoruj szczoteczką lub szorstkim zmywakiem, a nożykiem usuń bisiory (wystające ze środkowej części muszki czarno-szare nici, którymi
małż przytwierdza się do podłoża).
Krewetki oczyść z pancerzy pozostawiając tylko ogonek (będzie się ładnie prezentować w potrawie), natnij każdą
krewetkę na grzbiecie i usuń przewód pokarmowy (to ta gruba czarna „nitka”).
Czosnek i papryczkę pokrój w cienkie plasterki,
szalotkę pokrój w piórka.
Natkę drobno posiekaj. Gałązki
tymianku oraz
lubczyku zawiąż sznurkiem kuchennym w pęczek.Rozgrzej
oliwę na szerokiej patelni lub w dużym garnku, dodaj
czosnek,
szalotkę, papryczkę i przesmażaj ok 1-2 minut, dodaj
wino, zawiązany pęczek
tymianku i
lubczyku, duś przez ok 5-6 minut bez przykrycia. W międzyczasie w osobnym garnku zagotuj
wodę na
makaron.Zdejmij z patelni pęczek
ziół, dodaj
małże, przykryj patelnię pokrywką i duś pod przykryciem ok 4 minut.
Małże w tym czasie się otworzą i zmienią kolor, jeśli jakieś muszle pozostaną zamknięte, wyrzuć je. W międzyczasie nastaw do gotowania
makaron i gotuj go wg czasu podanego na opakowaniu.Dodaj na patelnię z
małżami oczyszczone
krewetki,
sok z cytryny i posiekaną
natkę. Wymieszaj i duś bez przykrycia ok 3-4 minut. Odcedź
makaron na durszlaku lub sicie i przełóż na patelnię z
owocami morza. Wymieszaj całość dokładnie, by
makaron pokrył się aromatycznym sosem, dopraw danie świeżo mielonym
pieprzem, przełóż na ogrzany półmisek lub talerze do
makaronu i od razu podawaj. Najlepiej z dobrym
białym winem. Bon apetit!------wpis powstał w ramach współpracy przy kampanii „ Cisowianka. Gotujmy zdrowo – mniej
soli ”