ßßß Cookit - przepis na Pieczone skrzydełka w pysznym sosie - smażone na oleju rzepakowym

Pieczone skrzydełka w pysznym sosie - smażone na oleju rzepakowym

nazwa

Wykonanie

Dawno nie jadłam tak pysznych skrzydełek...w sumie to bardziej smakował mi sos w którym skrzydełka się piekły.. Sos ten podpatrzyłam gdzieś w necie , ale nie pamiętam gdzie..pamiętam tylko, że to była karkówka ..a ja zrobiłam skrzydełka..a w sumie to i tak sos przerobiłam po swojemu zmieniając i dodając kilka składników...no i ilość wedle gustu...szczerze mówiąc nie pamiętam ile czego dokładnie dałam..po prostu doprawiałam próbując..wtedy wiadomo czego tam jeszcze brakuje..w sumie każdy ma inne smaki i gusta i każdy i tak doprawia po swojemu..Polecam...bo naprawdę..pycha...my zjedliśmy z kaszą jęczmienną Kupiec....Skrzydełka smażyłam na oleju rzepakowym -naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego jest często używany w mojej kuchni..
Lubicie konkursy? lubicie wygrywać?Jeśli tak ..to zapraszam niedługo na konkursik...będą trzy nagrody..
1 kg skrzydełek
przyprawa do kurczaka
0,5 kg pieczarek
1 cebula
1-2 marchewki
olej rzepakowy
Zalewa:
2 łyżki maggi
2 łyżki cukru
1 puszka pomidorów
5 łyżek octu winnego Jamar
1 szk.wody
listek, ziele
jarzynka
Skrzydełka obsypać przyprawą, odstawić do lodówki. Cebulę i marchewkę obrać, pokroić. Pieczarki oczyścić i pokroić w plastry. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Na patelni rozgrzać olej rzepakowy i obsmażyć skrzydełka na złoty kolor . Na spód naczynia żaroodpornego lub blaszki ułożyć podsmażone skrzydełka, a na nie wymieszane pieczarki z cebulą i marchewką. Wszystkie składniki zalewy przełożyć do garnka i zagotować. Gorącą zalewę wylać do naczynia ze skrzydełkami do zapiekania, przykryć. Piec aż skrzydełka będą miękkie.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2014/06/pieczone-skrzydeka-w-pysznym-sosie.html