Wykonanie
Dzisiaj na obiad przygotowałam
schab pieczony w pomidorowej zalewie,danie z typu prostych, łatwych i przyjemnych do zrobienia.Oryginalnie w przepisie jest
karkówka, a że
schab czekał grzecznie w lodówce to przyszła i kolej na niego ;-)
Schab jest kruchy, delikatny, a
sos słodko-kwaśny.Idealny na rozpoczęcie nowego miesiąca!
Mięso:1,2kg
schabudelikat czerwony Knorra0,5kg
pieczarek4 średnie
cebuleSchab pokroić w centymetrowe plastry, natrzeć obficie delikatem i pozostawić na noc w lodówce (min. na 3-4 godziny).
Pieczarki pokroić w plastry,
cebulę w piórka, połączyć.
Schab obtoczyć w
mące i przesmażyć na gorącym
oleju na złoto. W naczyniu żaroodpornym układać kolejno -
pieczarki z
cebulą,
schab, aż do wykończenia składników. Na wierzchu powinny być
pieczarki.Zalewa:6 łyżek
koncentratu pomidorowego4 łyżki
Maggi5 łyżek
cukru7 łyżek
octu winnego12-15 łyżek
wodySkładniki wymieszać, rozlać równomiernie w naczyniu, delikatnie przemieszać.Piec pod przykryciem w temperaturze 180°C przez ok 1,5h. Po 45 minutach
mięso przemieszać.Bon appetit!