ßßß Cookit - przepis na Pieczony schab w pomidorowym sosie

Pieczony schab w pomidorowym sosie

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj na obiad przygotowałam schab pieczony w pomidorowej zalewie,
danie z typu prostych, łatwych i przyjemnych do zrobienia.
Oryginalnie w przepisie jest karkówka, a że schab czekał grzecznie w lodówce to przyszła i kolej na niego ;-)
Schab jest kruchy, delikatny, a sos słodko-kwaśny.
Idealny na rozpoczęcie nowego miesiąca!
Mięso:
1,2kg schabu
delikat czerwony Knorra
0,5kg pieczarek
4 średnie cebule
Schab pokroić w centymetrowe plastry, natrzeć obficie delikatem i pozostawić na noc w lodówce (min. na 3-4 godziny).
Pieczarki pokroić w plastry, cebulę w piórka, połączyć. Schab obtoczyć w mące i przesmażyć na gorącym oleju na złoto. W naczyniu żaroodpornym układać kolejno - pieczarki z cebulą, schab, aż do wykończenia składników. Na wierzchu powinny być pieczarki.
Zalewa:
6 łyżek koncentratu pomidorowego
4 łyżki Maggi
5 łyżek cukru
7 łyżek octu winnego
12-15 łyżek wody
Składniki wymieszać, rozlać równomiernie w naczyniu, delikatnie przemieszać.
Piec pod przykryciem w temperaturze 180°C przez ok 1,5h. Po 45 minutach mięso przemieszać.
Bon appetit!
Źródło:http://migawkanagotowanie.blogspot.com/2014/07/pieczony-schab-w-pomidorowym-sosie.html