ßßß Cookit - przepis na Ptyś

Ptyś

nazwa

Wykonanie

Przepis na to ciasto jest na wielu blogach..i w sumie nie pamiętam gdzie znalazłam..Ciasto jest proste do zrobienia..i na dodatek pyszne...u mnie zamiast twaroguserki waniliowe [ w sumie też 0,5 kg]..do tego ciasta wykorzystałam galaretki ametystowe Wodzisław..miały bardzo piękny kolor..ale po wymieszaniu z resztą składników..masa wyszła szara...dodałam więc odrobinę barwnika..aby ciasto nie było szare..
Składniki na Biszkopt:
4 jajka
1/2 szkl.cukru
1/2 szkl.mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na krem ptysiowy
1/2 kg sera mielonego białego [ dałam serki waniliowe ]
3/4 szkl.cukru pudru [ dałam mniej]
2 jednakowe galaretki
2 opakowania bitej śmietany w proszku "Śnieżka
1 szkl.mleka
Dodatkowo:
herbatniki
kolorowe cukierki [ u mnie kolorowa posypka ]
Składniki na polewę czekoladowa:
1 łyżeczka żelatyny
6 dag masła
4 łyżki cukru
3 łyżki kakao
2 łyżki śmietany 30%
Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i dalej ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 180 °C. Ostudzić. Ser zmiksować z cukrem pudrem. Galaretki rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody i ostudzić. Do mleka wsypać bitą śmietanę w proszku i ubić mikserem. Delikatnie miksując ser dodawać do niego ubitą śmietanę i tężejące galaretki. Na ostudzony biszkopt wyłożyć krem ptysiowy, a na nim rozłożyć herbatniki. Ciasto włożyć do lodówki na około 20 minut. Żelatynę namoczyć w około 4 łyżkach zimnej wody. Gdy napęcznieje, podgrzać ją i dokładnie wymieszać. Do rondelka przełożyć masło, cukier, kakao i śmietanę. Wszystko razem wymieszać i rozpuścić na małym ogniu (ważne jest, aby tych składników nie zagotować). Następnie dodać rozpuszczoną żelatynę i wymieszać. Lekko ostudzoną polewą czekoladową polać rozłożone herbatniki. Wierzch ciasta udekorować kolorowymi cukierkami.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2014/05/ptys.html