Wykonanie
Dla grzecznych dzieci na Dzień Dziecka, tj. np. dla mnie : )Składniki na 12 sztuk:3/4 szkl
cukru1/2 laski
wanilli1 i 1/4 szkl
mąki tortowej125 g miękkiego
masła (może być roślinne)2
jajka1/2 szkl
mleka1 łyżeczka
proszku do pieczenia12
truskawek, pokrojonych w ćwiartki - do wypełnieniaNa wierzch:250 ml
śmietany 30%2 łyżki
cukru pudru1,5 łyżeczki
żelatyny rozpuszczonej we wrzątku i ostudzonej przed dodaniemćwiartki
truskawek do dekoracji
Masło utrzyj z
cukrem, dodaj
mąkę,
proszek do pieczenia i wszystko dokładnie połącz. W drugiej misce wymieszaj
jajko,
wanilię i
mleko. Nie musisz używać do tego miksera, wystarczy drewniana łyżka i trochę silnej woli.Do składników suchych, wlej mokre i starannie wymieszaj do momentu, aż ciasto zacznie przypominać jednolitą masę.Formy wyłóż papilotkami, a jeśli używasz silikonu to możesz wlewać ciasto bezpośrednio do formy. Powinno sięgać 1/2 jej wysokości. Następnie w każdej babeczce zanurz po 3 -4 ćwiartki
truskawek. Piecz w temp. 170 C przez ok. 30 min lub do suchego patyczka, aż babeczki zarumienią się na wierzchu.Dobrze schłodzoną
śmietanę ubij mikserem na najwyższych obrotach, przy końcu dodaj
cukier puder. Gdy
śmietana jest sztywna dodaj
żelatyny i wszystko dobrze wymieszaj.Po upieczeniu, ostudź babeczki i udekoruj
bitą śmietaną i
truskawkami.