ßßß Cookit - przepis na Ciasto Toffi

Ciasto Toffi

nazwa

Wykonanie

To jedno z tych ciast, które wygląda przeciętnie a po skosztowaniu myślisz mniam ja chce jeszcze jeden kawałek! Przynajmniej ze mną tak było ;D Ciasto jest kruche, delikatne, ale za to masa jest bardzo ciekawa. Bardzo mleczna, kremowa i nie nachalnie pyszna. Polecam ją, ja na pewno wykorzystam ten przepis do innych wypieków.
Składniki:
Ciasto:
200 g masła temp. pokojowa
3/4 szklanki cukru
250 g mąki (przesiana )
3 jajka temp. pokojowa
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka ekstraktu waniliowego
1 czubata łyżka kakao
1-2 łyżki mleka
Nadzienie:
160 g cukierków toffi
200 ml mleka
200 ml śmietany kremówki
budyń śmietankowy
2 łyżeczki żelatyny
Foremka: 33x23cm
Masło ucieramy z cukrem, następnie dodajemy na przemian jajka i mąkę wymieszaną z proszkiem, na sam koniec dodajemy ekstrakt waniliowy wszystko łączymy i mieszamy. 80% ciasta przekładamy na wyłożoną pergaminem blaszkę. Do pozostałego ciasta dodajemy kakao i mleko mieszamy a następnie nakładamy na jasne ciasto. Można rozsmarować po całym cieście albo zrobić "kleksy". Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na 40 minut. Po przestudzeniu przekrawamy na pół.
Nadzienie: śmietankę i 100 ml mleka podgrzewamy, dorzucamy cukierki i cały czas mieszając czekamy aż się rozpuszczą. W pozostałym mleku rozpuszczamy budyń i wlewamy go do garnka, mieszamy do momentu aż zgęstnieje. Lekko studzimy. Żelatynę rozpuszczamy w jak najmniejszej ilości wody, odstawiamy do napęcznienia, następnie rozpuszczamy i dolewamy do budyniu. Na ciasto nakładamy nadzienie i przykrywamy drugą połówką.
Ciasto można dowolnie udekorować. Ja rozpuściłam cukierki toffi z odrobiną mleka i zrobiłam na cieście esy-floresy posypałam płatkami migdałów. Można zrobić polewę czekoladową albo oprószyć kakao wymieszane z cukrem pudrem - co kto lubi.
Źródło:http://olainthekitchen.blogspot.com/2013/09/ciasto-toffi.html