Wykonanie
To jedno z tych ciast, które wygląda przeciętnie a po skosztowaniu myślisz mniam ja chce jeszcze jeden kawałek! Przynajmniej ze mną tak było ;D Ciasto jest kruche, delikatne, ale za to masa jest bardzo ciekawa. Bardzo
mleczna, kremowa i nie nachalnie pyszna. Polecam ją, ja na pewno wykorzystam ten przepis do innych wypieków.Składniki:Ciasto:200 g
masła temp. pokojowa3/4 szklanki
cukru250 g
mąki (przesiana )3
jajka temp. pokojowa2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżka ekstraktu
waniliowego1 czubata łyżka
kakao1-2 łyżki
mlekaNadzienie:160 g
cukierków toffi200 ml
mleka200 ml
śmietany kremówkibudyń śmietankowy2 łyżeczki
żelatynyForemka: 33x23cm
Masło ucieramy z
cukrem, następnie dodajemy na przemian
jajka i
mąkę wymieszaną z proszkiem, na sam koniec dodajemy ekstrakt
waniliowy wszystko łączymy i mieszamy. 80% ciasta przekładamy na wyłożoną pergaminem blaszkę. Do pozostałego ciasta dodajemy
kakao i
mleko mieszamy a następnie nakładamy na jasne ciasto. Można rozsmarować po całym cieście albo zrobić "kleksy". Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na 40 minut. Po przestudzeniu przekrawamy na pół.Nadzienie:
śmietankę i 100 ml
mleka podgrzewamy, dorzucamy
cukierki i cały czas mieszając czekamy aż się rozpuszczą. W pozostałym
mleku rozpuszczamy
budyń i wlewamy go do garnka, mieszamy do momentu aż zgęstnieje. Lekko studzimy.
Żelatynę rozpuszczamy w jak najmniejszej ilości
wody, odstawiamy do napęcznienia, następnie rozpuszczamy i dolewamy do budyniu. Na ciasto nakładamy nadzienie i przykrywamy drugą połówką.Ciasto można dowolnie udekorować. Ja rozpuściłam
cukierki toffi z odrobiną
mleka i zrobiłam na cieście esy-floresy posypałam
płatkami migdałów. Można zrobić
polewę czekoladową albo oprószyć
kakao wymieszane z
cukrem pudrem - co kto lubi.