ßßß Cookit - przepis na Krokiety z kapustą kiszoną i grzybkami podsmażanymi na oleju rzepakowym

Krokiety z kapustą kiszoną i grzybkami podsmażanymi na oleju rzepakowym

nazwa

Wykonanie

Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego jest często używany w mojej kuchni..do smażenia, pieczenia , sałatek itp. ..tym razem olej wykorzystałam do ciasta naleśnikowego i do smażenia krokietów.Krokiety z kapustką kiszoną i grzybkami suszonymi..oczywiście też podsmażonymi na oleju rzepakowym.
Naleśniki
2 jajka
2 szkl mąki
1 szkl wody
1 szkl mleka
szczypta soli
2 łyżki oleju rzepakowego
Farsz
garść suszonych grzybów
30 dkg kiszonej kapusty
1 cebula
sól, pieprz
Dodatkowo
jajka
bułka tarta
olej rzepakowy do smażenia
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać albo zmiksować.Patelnię dobrze rozgrzać,wlewać niewielką ilość ciasta, dokładnie rozprowadzać po dnie patelni. Naleśniki smażyć z obydwu stron, odwracając delikatnie łopatką.
Grzyby opłukać, zalać wodą i chwilę podgotować.Odcedzić i pokroić. Cebulę pokroić w kostkę i lekko zeszklić na odrobinie oleju. Dodać pokrojone grzyby, odciśniętą z soku kapustę .Wszystko razem dusić, aż kapusta będzie miękka .Doprawić do smaku. Farsz rozsmarować na naleśnikach i zwijać w krokiety.Maczać w roztrzepanym jajku i obtoczyć w bułce tartej .Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2014/05/krokiety-z-kapusta-kiszona-i-grzybkami.html