Wykonanie
Krokiety..moja młodsza córa lubi...pyszne były..ja też zajadałam się ze smakiem..
2
jajka350 ml
mleka18 dkg
mąki1/2 łyżeczki
soli1 łyżeczka
cukru40 g
masła [ roztopić i wystudzić]Farszgarść
suszonych grzybów30 dkg
kiszonej kapusty1
cebulasól,
pieprzDodatkowo
jajkabułka tartaolej rzepakowy do smażeniaWszystkie składniki dokładnie wymieszać albo zmiksować.Patelnię dobrze rozgrzać,wlewać niewielką ilość ciasta, dokładnie rozprowadzać po dnie patelni. Naleśniki smażyć z obydwu stron, odwracając delikatnie
łopatką.
Grzyby opłukać, zalać
wodą i chwilę podgotować.Odcedzić i pokroić.
Cebulę pokroić w kostkę i lekko zeszklić na odrobinie
oleju. Dodać pokrojone
grzyby, odciśniętą z soku
kapustę .Wszystko razem dusić, aż
kapusta będzie miękka .Doprawić do smaku.Farsz rozsmarować na naleśnikach i zwijać w krokiety.Maczać w roztrzepanym
jajku i obtoczyć w
bułce tartej .Smażyć na rozgrzanym
oleju z obu stron na rumiano.