ßßß Cookit - przepis na Piegusek na białkach

Piegusek na białkach

nazwa

Wykonanie

No i znów "dopadła "mnie awaria sprzętu ..tym razem trochę poważniejsza..no i w związku z tym nie mam żadnych oryginalnych zdjęć , które są na blogu..a także przepadło sporo zdjęć, których jeszcze nie zdążyłam opublikować..I tak np. w przypadku tego ciasta uratowały się tylko dwa...brak zdjęcia z makiem Kresto , który wykorzystałam do tej babki.. Tego pieguska piekłam jakiś czas w ramach akcji Ciasta na Wielkanoc, prowadzonej przez Piernikową Chatę ..a moja babka była pieczona w keksówce ..i z trochę mniejszej ilości składników..
1 szkl. białek (8-10 jaj)
1 szkl.mąki tortowej
1 szkl.cukru
125 g masła lub margaryny w temperaturze pokojowej
1/2 szkl. maku Kresto
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Białka ubić ze szczyptą soli, na sztywno. Masło/margarynę utrzeć z cukrem, dodaj przesianą z proszkiem mąkę. Wymieszać, dodać mak i znów wymieszać. Stopniowo dodawać pianę z białek, na 3-4 razy. Pierwszą można wymieszać z ciastem mikserem, pozostałe wymieszać delikatnie szpatułką. Piec 40 minut w temperaturze 180 stopni (góra-dół). Ostudzić w piekarniku. Posypać pudrem lub polać lukrem.
A oto pieguski dziewczyn, które też piekły..i jak widać każdy piegusek wygląda pysznie.....
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2014/03/piegusek-na-biakach_26.html