Wykonanie
No i znów "dopadła "mnie awaria sprzętu ..tym razem trochę poważniejsza..no i w związku z tym nie mam żadnych oryginalnych zdjęć , które są na blogu..a także przepadło sporo zdjęć, których jeszcze nie zdążyłam opublikować..I tak np. w przypadku tego ciasta uratowały się tylko dwa...brak zdjęcia z
makiem Kresto , który wykorzystałam do tej babki.. Tego pieguska piekłam jakiś czas w ramach akcji Ciasta na Wielkanoc, prowadzonej przez Piernikową Chatę ..a moja babka była pieczona w keksówce ..i z trochę mniejszej ilości składników..1 szkl.
białek (8-10 jaj)1 szkl.
mąki tortowej1 szkl.
cukru125 g
masła lub
margaryny w temperaturze pokojowej1/2 szkl.
maku Kresto1 łyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
soliBiałka ubić ze szczyptą
soli, na sztywno. Masło/margarynę utrzeć z
cukrem, dodaj przesianą z proszkiem
mąkę. Wymieszać, dodać
mak i znów wymieszać. Stopniowo dodawać pianę z
białek, na 3-4
razy. Pierwszą można wymieszać z
ciastem mikserem, pozostałe wymieszać delikatnie szpatułką. Piec 40 minut w temperaturze 180 stopni (góra-dół). Ostudzić w piekarniku. Posypać pudrem lub polać lukrem.
A oto pieguski dziewczyn, które też piekły..i jak widać każdy piegusek wygląda pysznie.....