Wykonanie
Dość często piekę
ciasto drożdżowe, do którego zużywam same
żółtka. Zostają mi za każdym razem po 4
białka. Jak uzbieram ich pełną szklankę to przygotowuję ciasto na bazie
białek. Tym razem do ciasta dodaję
mak i
jabłko, którego obecność dodaje ciastu wilgotności - za suchymi ciastami nie przepadamy. Inspiracja: Mirabelkowy Blog.
Składniki:- 1 szklanka
białek- niepełna szklanka
cukru (zmniejszamy ilość
cukru w zależności od słodkości
jabłka)- 1 szklanka suchego
maku- 1 szklanka
mąki- 125 g
masła lub
margaryny- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia- 1
jabłko- szczypta
soliPrzygotowanie:
Białka ubić z
solą na sztywno, pod koniec ubijania dodawać stopniowo
cukier i ubijać przez kolejne 5 minut. Wsypać
mak,
mąkę wymieszaną z proszkiem oraz wlać roztopione, starte
jabłko na tarce do jarzyn i ostudzone
masło. Całość wymieszać za pomocą łyżki lub na najniższych obrotach miksera, aby nie zniszczyć delikatnej struktury piany.Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, piec około 30-40 minut w temperaturze 180 stopni.