Wykonanie
Miałam trochę
białek do wykorzystania, więc trzeba było coś z nimi zrobić. Znalazłam w szufladzie zapomnianą torebkę
maku, więc wybór był prosty. Zrobienie ciasta nie zajmuje tylko chwilę i jest naprawdę bardzo proste, więc…PIEGUSSkładniki:150g
masła lub
margarynySzklanka
białekSzklanka
makuSzklanka
mąkiSzklanka
cukru2 łyżeczki
proszku do pieczeniaSzczypta
soliDodatkowo:Tłuszcz do wysmarowania formy
Bułka tartaMasło lub
margarynę rozpuścić i odstawić do wystudzenia.
Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z
mąką,
makiem,
cukrem,
proszkiem do pieczenia i ostudzonym tłuszczem. Przełożyć do keksówki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej
bułką tartą. Piec w temperaturze 160°C (z termoobiegiem) przez około 40 minut. Zostawić na chwilę w piekarniku,
potem wyjąć z formy. I gotowe :)Piegusa nie
jadłam już od dawna, a smakuje jeszcze lepiej, niż pamiętałam – zewnętrzna warstwa jest przyrumieniona i chrupiąca,
potem miękkie,
białkowe ciasto z zatopionymi twardymi nasionami
maku. Pycha!