ßßß Cookit - przepis na Piegi na nosie, piegi w cieście ;)

Piegi na nosie, piegi w cieście ;)

nazwa

Wykonanie

Miałam trochę białek do wykorzystania, więc trzeba było coś z nimi zrobić. Znalazłam w szufladzie zapomnianą torebkę maku, więc wybór był prosty. Zrobienie ciasta nie zajmuje tylko chwilę i jest naprawdę bardzo proste, więc…
PIEGUS
Składniki:
150g masła lub margaryny
Szklanka białek
Szklanka maku
Szklanka mąki
Szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Szczypta soli
Dodatkowo:
Tłuszcz do wysmarowania formy
Bułka tarta
Masło lub margarynę rozpuścić i odstawić do wystudzenia. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z mąką, makiem, cukrem, proszkiem do pieczenia i ostudzonym tłuszczem. Przełożyć do keksówki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Piec w temperaturze 160°C (z termoobiegiem) przez około 40 minut. Zostawić na chwilę w piekarniku, potem wyjąć z formy. I gotowe :)
Piegusa nie jadłam już od dawna, a smakuje jeszcze lepiej, niż pamiętałam – zewnętrzna warstwa jest przyrumieniona i chrupiąca, potem miękkie, białkowe ciasto z zatopionymi twardymi nasionami maku. Pycha!
Źródło:http://takeittasty.blogspot.com/2013/07/piegi-na-nosie-piegi-w-ciescie.html